Papa Francisc: „Lăsaţi armele să tacă, deoarece cu armele nu vom ajunge niciodată la securitate”

Papa Francisc
Papa Francisc

Duminică, în timpul Regina Coeli, Suveranul Pontif a afirmat că armele distrug orice speranţă de pace.

În speranţa încheierii conflictului dintre israelieni şi palestinieni, Papa Francisc a lansat un apel: Lăsaţi armele să tacă, deoarece cu armele nu va ajunge niciodată la securitate, la stabilitate, dimpotrivă, va continua să fie distrusă orice speranţă de pace.

Pontiful a reamintit că În ultimele zile am asistat din nou la mai multe ciocniri armate între israelieni şi palestinieni în care şi-au pierdut viaţa oameni nevinovaţi, inclusiv femei şi copii, motiv pentru care speră că ca armistiţiul la care tocmai s-a ajuns să devină stabil.

 

A fost schimbată "Constituţia" Vaticanului

Vaticanul îşi schimbă Legea Fundamentală. Noua Constituţie a fost publicată sâmbătă şi va intra în vigoare la 7 iunie.

Noul text este mai lung şi mai articulat decât cel anterior (24 de articole în loc de 20) şi conţine numeroase precizări şi noutăţi. Documentul confirmă plenitudinea puterii de guvernare a Papei, care, în calitate de suveran al CSV (Sfântul Scaun) deţine deplina putere legislativă, executivă şi judecătorească şi confirmă că în orice cauză civilă sau penală şi în orice stadiu al acesteia, Suveranul Pontif poate amâna ancheta preliminară şi decizia unei anumite instanţe. De asemenea, precizează particularitatea singulară şi autonomia sistemului juridic de la Vatican, distinct de cel al Curiei romane.

Noua lege fundamentală a Vaticanului confirmă funcţia legislativă a Comisiei Pontificale pentru Statul Vatican, compusă până acum dintr-un cardinal preşedinte (care este şi preşedintele Guvernoratul) şi din alţi cardinali numiţi de Papă. Noutatea constă în faptul că, de acum înainte, în Comisie vor putea fi desemnaţi şi alţi membri, care pot fi bărbaţi şi femei laice.

Pentru elaborarea proiectelor aferente, Comisia Pontificală va colabora cu Oficiului Juridic al Guvernoratului, cu experţi şi consilieri de stat. În ceea ce-i priveşte pe aceştia din urmă, o noua Constituţie prevede înfiinţarea unui Colegiu special al Consilierilor de Stat. Anterior consilierii - numiţi întotdeauna de Papă pentru o perioadă de cinci ani - erau consultaţi individual, în timp ce acum va exista un Colegiu care va îndeplini (aşa cum procedează şi membrii individual) funcţii executive şi consultative.

Noua lege precizează că din comunitatea Statului (Vatican) fac parte cetăţenii, locuitorii şi toţi cei care, având calităţi, funcţii şi responsabilităţi diferite, îşi desfăşoară serviciul permanent, cu spirit eclesial, pentru Stat şi pentru Sfântul Scaun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel