Papa Francisc nu va mai merge în Ucraina, așa cum ar fi luat în considerare la începutul lunii.
Suveranul Pontif a spus că este „dispus să facă totul pentru a opri războiul” din Ucraina, dar o vizită papală ar putea interfera cu „obiective mai înalte”, cum ar fi eforturile de a pune capăt războiului, așa că nu va merge la Kiev, scrie Mediafax.
Papa Francisc a declarat că nu va vizita Ucraina, așa cum ar fi luat în considerare la începutul lunii.
"La ce i-ar folosi Papei să meargă la Kiev dacă războiul ar continua a doua zi?", a declarat el pentru cotidianul argentinian La Nacion, citat de BBC.
Suveranul pontif a subliniat că este „dispus să facă totul pentru a opri războiul”, dar o vizită papală ar putea interfera cu „obiective mai înalte”, cum ar fi eforturile de a pune capăt războiului.
Papa Francisc a adăugat: „Orice război este anacronic în această lume și la acest nivel de civilizație”.
În interviul publicat vineri, Sfântul Părinte a descris, de asemenea, vizita sa neașteptată la ambasada rusă din Vatican la sfârșitul lunii februarie ca fiind „o decizie pe care am luat-o într-o noapte de veghe, gândindu-mă la Ucraina”.
"M-am dus singur. Nu am vrut să mă însoțească nimeni. A fost o responsabilitate personală a mea”.
Întrebat de ce nu numește niciodată Rusia sau pe președintele acesteia în declarațiile sale împotriva războiului, el a răspuns: „Un Papă nu numește niciodată un șef de stat, cu atât mai puțin o țară, care este superioară șefului său de stat”.
Papa Francisc spune că nu se va mai întâlni cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, în iunie
Reuters a relatat pe 11 aprilie că Vaticanul ia în calcul o extindere a călătoriei pe care papa Francisc o are planificată în Liban pe 12-13 iunie cu încă o zi astfel încât să se poată întâlni cu Kirill pe 14 iunie la Ierusalim.
Papa Francisc a declarat într-un interviu pentru La Nacion că regretă că planul a trebuit suspendat întrucât diplomaţii Vaticanului au considerat că o astfel de întâlnire ar putea genera multă confuzie în această perioadă.
Ar fi fost cea de-a doua întâlnirea celor doi lideri religioşi. Prima, în Cuba în 2016, a fost prima dintre un papă şi un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă din 1054, care a dus la separarea creştinismul în două ramuri, estică şi vestică. Kirill, în vârstă de 75 de ani, şi-a exprimat cu tărie susţinerea pentru invadarea Ucrainei de către Moscova, poziţie care a dat naştere unor controverse în sânul Bisericii Ortodoxe şi a declanşat un val de critici interne etichetate drept fără precedent de teologi şi specialişti.
Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a criticat de nenumărate ori în mod implicit Rusia şi pe preşedintele Vladimir Putin în legătură cu războiul, folosind termeni precum agresiune şi invazie nejustificată şi deplângând atrocităţile săvârşite împotriva civililor. Putin, membru al Bisericii Ortodoxe Ruse, a descris acţiunile Moscovei în Ucraina drept o operaţiune militară specială, al cărei scop nu este ocuparea teritoriului, ci demilitarizarea şi denazificarea ţării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu