Papa Francisc s-a întâlnit vineri cu mitropolitul Antonie, al doilea ierarh ca importanţă din structura Bisericii Ortodoxe Ruse, înaintea unui summit de luna viitoare în cadrul căruia liderul de la Vatican urmează să se întâlnească şi cu patriarhul Kirill, care susţine războiul din Ucraina, transmite Reuters.
Aceasta a fost prima lor întâlnire, după ce predecesorul mitropolitului Antonie, Ilarion, a fost concediat în luna iunie în urma unei decizii bruşte, care pare să sugereze existenţa unor dezacorduri la vârful Patriarhiei Moscovei în privinţa războiului din Ucraina. Vaticanul a trecut numele mitropolitului Antonie pe lista oficială de audienţe acordate de papa Francisc, însă nu a oferit detalii despre discuţiile purtate în cadrul acestei reuniuni private.
Papa Francisc va participa la un congres al liderilor religioşi care va avea loc în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan, în perioada 13-15 septembrie, unde speră că se va întâlni şi cu patriarhul Kirill al Rusiei. Bulat Sarsenbaiev, directorul organizaţiei kazahe care organizează congresul religios, a declarat pentru Astana Times că patriarhul Kirill şi-a confirmat prezenţa la acel eveniment.
Patriarhul Kirill, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a sprijinit cu entuziasm invadarea Ucrainei de către Rusia şi a spus că ţara lui reprezintă un bastion împotriva unui Occident pe care el îl consideră decadent.
Poziţia patriarhului Kirill în această chestiune a provocat o ruptură cu Vaticanul şi a declanşat o rebeliune internă ce a dus la ruperea unor legături cu anumite biserici ortodoxe locale din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC).
Papa Francisc, care a spus că acest conflict este 'un război de agresiune crud şi lipsit de sens', plănuia să se întâlnească cu patriarhul Kirill pe 14 iunie la Ierusalim, dar şi-a anulat vizita în Israel la sfaturile diplomaţilor de la Vatican.
Papa Francisc şi patriarhul Kirill s-au întâlnit o dată, în Cuba, în 2016 - prima întâlnire între un papă şi un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse după Marea Schismă din 1054. Într-un interviu acordat luna trecută pentru Reuters, papa Francisc a spus că dorea să viziteze Kievul după întoarcerea sa din Canada pe 30 iulie, însă îşi doreşte să ajungă şi la Moscova, de preferat înainte de vizita sa în Ucraina, pentru a promova pacea.
Vladimir Putin a descris acţiunile Moscovei în Ucraina drept 'o operaţiune militară specială', concepută pentru a demilitariza şi a 'denazifica' ţara vecină. Ucraina şi ţările din Occident au etichetat conflictul drept un război neprovocat şi de agresiune din partea Rusiei, scrie Agerpres.
Biserica Ortodoxă a Ucrainei s-a adresat cu un apel Patriarhului Constantinopolului şi l-a acuzat pe Capul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusiii Kirill de erezie.
Biserica Ortodoxă a Ucrainei cere ca concepţia de "lume rusă" (russkii mir) să fie declarată eretică, iar Patriarhului să i se retragă drepul de a ocupa scaunul patriarhal.
"Anul acesta, pe 15 mai a fost dată publicităţii Declaraţia referitoare la 'lumea rusă', document pe care iniţial şi-au pus semnătura peste 340 de lideri ortodocşi din diferite ţări ale lumii. Numărul acestora a ajuns în prezent la o mie.
După cum se remarcă în prezenta Declaraţie, 'lumea rusă' este o doctrină neortodoxă, eretică, condamnată de Consiliul de la Constantinopol din 1872", se arată în scrisoarea lui Bartolomeu, citată de Agenţia de presă RBK.
Pe 23 iunie, autorităţile lituaniene i-au interzis accesul pe teritoriul ţării baltice Patriarhului Kirill.
Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că interdicţia impusă Patriarhului Kirill de intrare pe teritoriul Lituaniei reprezintă o încălcare a drepturilor lituanienilor ortodocşi şi o încercare de a separa Capul bisericii de enoriaşii săi, a anunţat Vahtang Kipşidze, şef adjunct al Departamentului Sinodal pentru relaţiile dintre Biserică, societate şi mass-media.
După cum a mai declarat acesta pentru Agenţia de presă RBK, "această măsură este îndreptată împotriva credincioşilor Bisericii Ortodoxe Ruse care trăiesc în Lituania, nu numai vorbitori de limbă rusă, ci şi lituanieni". Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News