Papa Francisc se gândește la succesorul său și numește 20 de noi cardinali. Printre ei se află un nigerian, 2 indieni şi primul cleric din Timorul de Est

Papa Francisc se gândește la succesorul său și numește 20 de noi cardinali. Printre ei se află un nigerian, 2 indieni şi primul cleric din Timorul de Est- Foto Agerpres
Papa Francisc se gândește la succesorul său și numește 20 de noi cardinali. Printre ei se află un nigerian, 2 indieni şi primul cleric din Timorul de Est- Foto Agerpres

Papa Francisc numeşte 20 de noi cardinali în cursul unei ceremonii care se desfăşoară la Vatican, consolidându-şi astfel influenţa în ceea ce priveşte desemnarea unui eventual succesor al său.

Printre cei numiţi se numără un nigerian, doi indieni şi primul cleric din Timorul de Est.

Toţi cardinalii cu vârste sub 80 de ani pot alege un nou Suveran Pontif şi, odată cu ultimele numiri, actualul Papă în vârstă de 85 de ani va fi desemnat aproape două treimi dintre cei eligibili pentru a-l vota pe succesorul său.

Noii cardinali reflectă dorinţa Papei de a încerca să facă Biserica Romano-Catolică mai incluzivă, notează Rador.

Citește și - Papa Francisc reformează Opus Dei şi îl privează pe liderul acestei organizaţii influente de titlul de episcop

Decretul prin care papa Francisc a reformat influenta şi conservatoarea organizaţie catolică Opus Dei, criticată uneori pentru funcţionarea sa opacă şi sectară, a intrat în vigoare, transmite AFP. 

Prezentă mai ales în Europa şi în America de Sud, organizaţia Opus Dei ('Lucrarea lui Dumnezeu' - traducerea din latină) a primit în 1982 de la papa Ioan Paul al II-lea statutul - unic - de 'prelatură personală'.

Organizaţia a devenit astfel un fel de super-eparhie fără teritoriu, gestionată simultan de dreptul canonic şi de propriul statut, răspunzând în faţa papei.

Concret, prin al său 'Motu Proprio', un decret personal al suveranului pontif, papa Francisc a redus puterea şi independenţa acestei organizaţii şi a realizat o veritabilă distanţare între Opus Dei şi el însuşi, au explicat anumiţi experţi în drept papal.

Documentul pontifical, intitulat 'Ad charisma tuendum' ('Pentru a proteja charisma'), intrat în vigoare începând de joi şi publicat încă din iulie, precizează că prerogativele papale asupra prelaturii personale sunt încredinţate Discaterului (structură echivalentă unui minister) pentru Cler. Vezi articolul aici!

Citește și - Papa Francisc, dornic să meargă în Coreea de Nord. "Adică, chiar vă rog, invitați-mă"

Papa Francisc a cerut Phenianului să-l invite în Coreea de Nord, spunând într-un interviu televizat că nu va refuza șansa de a vizita țara și de a lucra pentru pace, scrie Yahoo News.

O potențială vizită papală în țara izolată, dotată cu arme nucleare, a fost lansată anterior în 2018, când fostul președinte al Seulului, Moon Jae-in, s-a angajat într-o rundă de diplomație cu liderul Phenianului, Kim Jong Un. Moon, care este catolic, a declarat în timpul unui summit că Kim i-a spus că pontiful va fi primit cu "entuziasm".

Papa Francisc a răspuns atunci că ar fi dispus să meargă dacă va primi o invitație oficială, dar Phenianul a întrerupt în mare măsură contactul cu Seulul, după prăbușirea celui de-al doilea summit dintre Kim și președintele de atunci al SUA, Donald Trump, în 2019, care a oprit discuțiile.

"Când mă vor invita – adică, vă rog, invitați-mă – nu voi spune nu", a declarat Papa Francisc radiodifuzorului de stat din Coreea de Sud, KBS, într-un interviu difuzat vineri.

Care va fi scopul vizitei



"Scopul este pur și simplu fraternitatea", a adăugat el.

Legăturile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost la un nivel scăzut de când Seul are un nou președinte, pe Yoon Suk-yeol. Yoon a oferit ajutor Nordului în schimbul denuclearizării, dar regimul lui Kim a ridiculizat planul. Nordul a dat vina pe Coreea de Sud pentru focarul său din mai de Covid-19 și, la începutul acestei luni, a amenințat că va "șterge" autoritățile din Seul, ca răzbunare.

Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste de arme în acest an, inclusiv tragerea unei rachete balistice intercontinentale la rază maximă pentru prima dată din 2017.

Îndemnul Papei Fracisc

Papa i-a îndemnat în repetate rânduri coreenilor din peninsulă să „lucreze pentru pace”.

"Voi, poporul coreean, ați suferit de pe urma războiului", a spus el.

Libertatea religioasă este consacrată în constituția Coreei de Nord, dar orice activitate religioasă este interzisă în afara instituțiilor menționate de stat. La începutul secolului al XX-lea, înainte de împărțirea peninsulei, Phenianul era un centru misionar regional cu zeci de biserici și o comunitate creștină înfloritoare, care ia adus titlul de "Ierusalimul Orientului". Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel