Papa Francisc a făcut un apel la pace în Ucraina, după 100 de zile de război.
Papa Francisc a cerut duminică să se desfăşoare "negocieri adevărate" care să permită ajungerea la "o încetare a focului şi o soluţie sustenabilă" în Ucraina şi a invitat "responsabilii naţiunilor" să nu ducă "Umanitatea la distrugere", potrivit Agerpres. Francisc a amintit că, "odată cu împlinirea a 100 de zile de la începerea agresiunii armate (ruse) în Ucraina, asupra Umanităţii s-a abătut din nou coşmarul războiului, care reprezintă negarea visului lui Dumnezeu".
"Popoare care se înfruntă, care se ucid, oameni care în loc să se apropie sunt alungaţi din casele lor", a spus papa Francisc, vorbind despre "furia distrugerii şi a morţii (...) care alimentează o escaladare tot mai periculoasă pentru toţi". "Reiau apelul meu către responsabilii naţiunilor: Nu duceţi Umanitatea la distrugere, vă rog", a transmis suveranul pontif, repetând această ultimă frază, în aplauzele celor circa 25.000 de credincioşi strânşi în piaţa Sf. Petru.
Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a insistat "să aibă loc negocieri adevărate, concrete, pentru o încetare a focului şi o soluţie sustenabilă, să se asculte strigătul disperat al oamenilor care suferă, aşa cum vedem în mass-media zi de zi, să se manifeste respect pentru vieţile oamenilor, să se oprească macabra distrugere a oraşelor şi satelor peste tot".
"Să ne rugăm, angajându-ne fără odihnă în favoarea păcii", le-a spus el credincioşilor, la o zi după ce şi-a reiterat disponibilitatea de a călători în Ucraina, "la momentul oportun". Papa Francisc a mai anunţat că săptămâna viitoare se va întâlni cu reprezentanţi ai guvernului ucrainean, cu care va discuta despre posibilitatea unei deplasări în această ţară.
Reforma constituţională de la Vatican intră în vigoare duminică, odată cu acceptarea femeilor în posturi de conducere. O nouă reformă constituţională intră în vigoare la Vatican duminică, 5 iunie, după ce papa Francisc a reorganizat departamentele şi structura de conducere a Bisericii Catolice, informează DPA.
Observatorii au văzut în acest document, intitulat "Praedicate Evangelium", o dorinţă clară a papei Francisc, în vârstă de 85 de ani, de a reforma Biserica Catolică. Printre alte măsuri, noua Constituţie le va permite laicilor, inclusiv femeilor, să conducă dicastere - departamente care funcţionează ca ministere în structura de guvernare a Vaticanului -, precum şi înalte oficii ale Curiei romane, care reprezintă Guvernul Vaticanului.
În trecut, astfel de funcţii erau rezervate doar cardinalilor şi arhiepiscopilor şi, deci, erau atribuite exclusiv unor bărbaţi. De asemenea, prin noul document, papa Francisc a plasat Curia romană în slujba episcopilor catolici din lumea întreagă.
În acest document cu 50 de pagini şi 250 de paragrafe, liderul de la Vatican a vorbit despre "o descentralizare sănătoasă" şi despre atribuirea competenţelor către "păstorii Bisericii".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News