Vaticanul a anunțat că Papa Francisc va călători în Bahrein în perioada 3-6 noiembrie pentru a participa la o conferinţă internaţională.
"Răspunzând invitaţiei autorităţilor civile şi religioase, Papa Francisc va efectua o călătorie apostolică în Bahrein în perioada 3-6 noiembrie", a declarat Matteo Bruni, directorul serviciului de presă al Vaticanului, într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Papa va vizita oraşele Manama şi Awali în cadrul acestei călătorii efectuate cu ocazia "Forumului pentru Dialog: Est şi Vest pentru Coexistenţă Umană", se arată în comunicat, precizând că detaliile călătoriei vor fi făcute publice ulterior.
Întrebat despre următoarele sale călătorii, Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a declarat la mijlocul lunii septembrie, la întoarcerea din Kazahstan, că genunchiul său "nu este încă vindecat", dar că ia în considerare o vizită în Bahrein în noiembrie.
Este pentru prima dată când un suveran pontif va vizita acest stat insular din Orientul Mijlociu, cu aproape 1,2 milioane de locuitori, majoritatea musulmani.
Bahrein a inaugurat în decembrie 2021 cea mai mare biserică catolică din Peninsula Arabică, Catedrala Maicii Domnului a Arabiei, construită la circa 1,6 km distanţă de o mare moschee şi în apropierea unei sonde de ţiţei, în sudul ţării.
Potrivit estimărilor Vaticanului, în Bahrein trăiesc circa 80.000 de catolici, în principal muncitori proveniţi din Asia (India, Filipine).
Citește și:
Papa Francisc a declarat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susţine invazia Rusiei în Ucraina şi care a boicotat o conferinţă a liderilor religioşi din toată lumea, relatează Agerpres, citând Reuters.
În cea de-a doua zi a vizitei sale în Kazahstan, Papa Francisc s-a adresat celui de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale, care se desfăşoară în capitala Nur-Sultan şi care reuneşte lideri creştini, evrei, musulmani, budişti, hinduşi şi ai altor religii.
Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, trebuia să fie prezent la eveniment, însă şi-a anulat participarea, pe fondul tensiunilor legate de războiul din Ucraina. El a trimis o delegaţie condusă de mitropolitul Antonie, al doilea ierarh ca importanţă din structura Bisericii Ortodoxe Ruse, care a avut ulterior o scurtă întrevedere cu papa Francisc.
"Dumnezeu este pace. El ne călăuzeşte întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului", a afirmat suveranul pontif, vorbind la o masă rotundă la Palatul Independenţei, o structură modernă uriaşă din oţel şi sticlă din capitala fostei republici sovietice.
"Să ne angajam, aşadar, să insistăm şi mai mult asupra necesităţii de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme şi ameninţări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer şi demne de om: întâlnirea, dialogul şi negocierile răbdătoare", a mai spus el.
Papa Francisc, care la începutul acestui an a declarat că patriarhul Kirill nu poate fi "băiatul de altar" al lui Vladimir Putin, a afirmat în cadrul conferinţei: "Sacrul nu trebuie să fie niciodată un sprijin pentru putere, nici puterea un sprijin pentru sacru!".
Patriarhul ortodox rus Kirill a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina, pe care o consideră un bastion împotriva unui Occident pe care îl numeşte decadent. Poziţia sa a provocat o ruptură cu Vaticanul şi a declanşat o rebeliune internă care a condus la ruperea legăturilor unor biserici ortodoxe locale cu Biserica Ortodoxă Rusă, aminteşte Reuters.
Patriarhul Kirill i-a îndemnat pe cei bogaţi să-şi împartă averea cu cei nevoiaşi, susţinând că dacă o persoană cu mulţi bani nu o ajută pe una săracă, atunci ea urmează calea spre Iad, transmite RADOR. ÎPS Kirill a făcut aceste declaraţii într-o predică susţinută, după liturghia de duminică, de la Catedrala Iisus Hristos Mântuitorul din Moscova, potrivit agenţiei de presă TASS.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu