Papa Francisc urmează să se întâlnească, duminică după-amiază, începând cu ora 15,45, la Blaj, cu membri ai comunităţii de romi din localitate, într-un cartier locuit preponderent de aceştia, scrie agerpres.
"Legătura dintre comunitatea romă şi Biserica Greco-Catolică este una veche. Unul dintre cei mai preocupaţi de acordarea asistenţei spirituale romilor din Blaj a fost Ioan Suciu, unul din cei şapte episcopi martiri beatificaţi duminică de către Papa Francisc. Născut la Blaj, Ioan Suciu a copilărit cu mulţi romi, iar după încheierea studiilor şi-a dedicat o parte din activitate pentru sprijinirea acestei comunităţi. Cel cunoscut ca 'Episcopul tinerilor' a desfăşurat acţiuni de catehizare cu tinerii romi. A organizat inclusiv excursii pentru aceştia sau juca meciuri de fotbal cu ei", a precizat Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia şi Făgăraş, Claudiu Pop.
Potrivit prelatului, Papa Francisc a ţinut să meargă să-i întâlnească acolo unde locuiesc.
"Pentru noi, ca Biserică, este oportunitatea de a redescoperi vocaţia noastră. Noi avem preoţi romi, avem studenţi, seminarişti, iar unul dintre episcopii martiri, Ioan Suciu, avea o pastorală activă în această comunitate, nu doar instituţională, nu mergea doar ca episcop, mergea şi să joace fotbal cu ei sau să-i întâlnească ca prieteni. Sfântul Părinte, mergând acolo, alegând să meargă acolo, ne aduce aminte vocaţia Bisericii, aceea de a fi aici, acum, prezentă pentru tot. De fapt, Şcolile Blajului, care au fost deschise de către primii episcopi ai Bisericii noastre, au fost în acest sens gândite. Nu au fost şcoli pentru bogaţi sau pentru săraci sau doar pentru catolici. Au fost şcoli deschise tuturor, 'izvoare de har'. Cu această vizită, Papa Francisc ne aduce aminte ceea ce e vocaţia Bisericii în general, ceea ce e vocaţia creştinului, aceea de a nu face diferenţă, de a fi prezent acolo unde e nevoie de ajutorul lui', a afirmat Episcopul Claudiu Pop. În opinia sa, în acelaşi timp, e 'un semn' şi pentru romi faptul că Papa Francisc merge în mijlocul lor. 'Cred că e un îndemn de a conştientiza o stare de fapt, a conştientiza probleme care există şi a chema cumva, din străfunduri, acea conştiinţă care trebuie să însemne şi integrare, şi actualizare ca societate, ca şi cultură, ca spiritualitate", a completat Episcopul.
Papa Francisc va susţine un discurs cu această ocazie. Întâlnirea are loc în biserica din cartierul 'Barbu Lăutaru', construită în doar trei luni şi sfinţită în urmă cu două săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu