Papa Francisc a făcut noi declarații referitoare la războiul pornit de Rusia în Ucraina și la adresa președintelui rus Vladimir Putin.
Conflictul din Ucraina ar fi putut fi provocat, iar interpretarea acestuia nu poate fi redusă la o împărţire între "răi şi buni", a declarat Papa Francisc într-o discuţie cu şefii revistelor europene ale Societăţii lui Isus. După cum reiese din stenograma publicată, marţi, 14 iunie, de ziarul italian "La Stampa", potrivit afimaţiilor Papei, "pericolul este că... nu vedem drama generală" din spatele conflictului din Ucraina, care "într-o anumită măsură, a fost provocată sau nu a fost prevenită". De asemenea, Papa a atras atenţia asupra faptului că şi vânzarea de arme este legată de conflict, scrie RADOR.
"Este foarte trist, dar, în cele din urmă, aceasta este ideea", a declarat Suveranul Pontif. "Cineva ar putea să-mi spună că sunt de partea preşedintelui rus, Vladimir Putin. Nu este adevărat. Ar fi o simplificare şi o greşeală, ca să spun aşa. Pur şi simplu sunt împotriva reducerii întregii complexităţi a distrugerii actuale la împărţirea în buni şi în răi, fără să mă gândesc la rădăcinile şi interesele care sunt extrem de complexe... Nu trebuie să uităm de problemele existente în încercarea de a le rezolva", a subliniat Papa Francisc.
După cum a anunţat EADaily, şeful Bisericii Romano-Catolice şi-a exprimat, anterior, opinia că NATO şi-a jucat rolul în conflictul din Ucraina, de "lătrător la uşa Rusiei". Pontiful a repetat această idee, dar a atribuit-o "unui şef de stat foarte înţelept", pe care l-a întâlnit "cu câteva luni înainte de începerea conflictului".
Vezi și: Papa Francisc, noi declarații tăioase la adresa Kremlinului: Este „monstruos”
În luna mai, Papa Francisc a declarat că "lătratul" practicat de NATO la ușa Rusiei ar fi putut fi cauza invadării Ucrainei de către Vladimir Putin.
Într-un interviu pentru ziarul italian Corriere della Sera, Francis a reflectat asupra agresiunii letale a Rusiei față de vecinul său și a spus că, deși nu s-ar putea spune că prezența NATO în țările apropiate a "provocat” Moscova", aceasta "poate a facilitat” invazia, scrie Politico.
Francis a condamnat, de asemenea, "brutalitatea” războiului și l-a comparat cu războiul civil din Rwanda din anii 1990, care a dus la un genocid al minorității tutsi.
Vaticanul a cerut de la mijlocul lunii martie o întâlnire între Francisc și Putin la Moscova, a declarat Papa. „Desigur, aveam nevoie ca liderul Kremlinului să aloce o fereastră de timp. Încă nu am primit niciun răspuns și încă încercăm, chiar dacă mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire în acest moment”.
"Kirill nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”
În interviu, Francis a exclus deocamdată o vizită la Kiev: "Mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin”.
Francisc a spus că a anulat o întâlnire cu Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și un susținător cheie al lui Putin, care a justificat războiul, deoarece amândoi credeau că va părea "ambiguu” – dar într-un apel telefonic a spus că l-a avertizat pe Kirill să nu "se transforme în băiatul de altar al lui Putin”.
De la invadarea Ucrainei, Francisc a criticat în mod repetat invazia, evitând în același timp să-l numească în mod explicit pe Putin, în conformitate cu politica externă a Vaticanului de a menține ușa deschisă pentru un posibil dialog.
În interviu, Francis a spus că atunci când a avut o videoconferință de 40 de minute cu Kirill, pe 16 martie, patriarhul a petrecut jumătate din ea citind dintr-o foaie de hârtie "pe care erau scrise toate justificările pentru război”.
Moscova descrie acțiunea sa în Ucraina drept o "operațiune specială” de demilitarizare și "denazificare” a vecinului său. Kirill, în vârstă de 75 de ani, vede războiul ca un bastion împotriva unui Occident pe care îl consideră decadent, în special în privința acceptării homosexualității.
"Noi (papa și Kirill) suntem pastori ai aceluiași popor al lui Dumnezeu. De aceea trebuie să căutăm căi de pace, să încetăm focul armelor.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu