Grecia are o puternică expertiză în accesarea fondurilor europene, după ce a atras aproape 90% din banii pe care îi avea disponibili pentru infrastructură, şi poate ajuta România la acest capitol, a declarat, marţi, ambasadorul grec la Bucureşti, Vassilis Papadopoulos, în cadrul conferinţei "Investment and funding oportunities in Romania", organizat de Camera Bilaterală de Comerţ Româno-Elenă şi de Ambasada Greciei la Bucureşti.
"Experţii greci în accesarea de fonduri UE pot ajuta România în elaborarea dosarelor, având toată experienţa necesară în toate mecanismele europene. Absorbţia de fonduri europene, în special în sectorul infrastructurii, este semnificativ mai mare, apropiindu-se de 90%, în timp ce, în România, precum ştiţi, este încă o mare problemă", a spus Papadopoulos.
El a subliniat paşii uriaşi făcuţi de economia României în ultimii ani.
"România şi-a redus considerabil dezechilibrele economice din 2008 încoace şi a realizat una dintre cele mai mari creşteri de Produs Intern Brut din Uniunea Europeană, anul trecut, iar în 2017 a avut cea mai mare creştere dintre ţările europene. Mulţi indicatori, precum inflaţia, datoria publică şi şomajul, reflectă o ţară disciplinată economic, cu aşteptări optimiste", a susţinut diplomatul elen.
Papadopoulos a enumerat câteva domenii care trezesc interesul investitorilor pentru România, precum sectorul industrial, industria automobilistică, aeronautică, petrolieră, sectorul energetic, cel chimic, cel de tehnologie înaltă, precum şi agricultura.
[citeste si]
"Toate acestea pot creşte în continuare, cu ajutorul experţilor greci şi al consultanţilor specializaţi", a continuat ambasadorul.
La rândul său, Gerd Bommer, consilier comercial la Ambasada Austriei la Bucureşti, a arătat, în cadrul aceluiaşi eveniment, că România are o piaţă internă foarte puternică, cu un potenţial foarte mare, care a trezit interesul investitorilor austrieci.
"Turismul este una dintre competenţele noastre de top, iar România poate dezvolta acest sector mult mai mult decât face acum. Sunt foarte multe oportunităţi. Este o ţară frumoasă, cu oameni primitori şi calzi. La capitolul infrastructură, nu s-a atins încă adevăratul potenţial. Sunt lansate multe licitaţii acum, dar cred că infrastructura va fi un subiect pe marginea căruia se va mai discuta în următorii 10-15 ani", a precizat Bommer.
De asemenea, sunt multe investiţii care vin în sectorul feroviar, a mai spus el, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci