Papanașii cu smântână și dulceață se numără printre desrturile preferate ale românilor. Iată cât de simplu se prepară...
Ingrediente
- 500 gr brânză dulce de vaci
- 100 gr zahăr
- 350 gr făină (350-400 gr, depinde de cantitatea de zer din brânză)
- 2 ouă
- 2 pliculeţe zahăr vanilinat
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu alimentar
- 1 praf de sare
- ulei (pentru prăjit)
- 200 gr smântână (200-300 gr)
- dulceaţă de căpşune (sau de care aveţi prin cămară)
Cum se prepară
Amestecăm brânza scursă bine de zer cu zahărul, ouăle, bicarbonatul de sodiu alimentar, sarea. Încorporăm făina şi frământam uşor, până obţinem un aluat fraged ce nu se lipeşte de mâini, scrie petitchef.ro. Lăsăm aluatul să se odihnească aproximativ 15-20 min.
Împărţim aluatul în porţii potrivite şi modelăm papanaşii în palmă sau pe blatul de lucru. Cu degetul mare formăm gaura specifică acestora şi apoi facem şi biluţa corespunzătoare. Nu faceţi papanaşii prea mari pentru că la prăjit se vor mări/ umfla foarte mult. Cumpăraţi brânză scursă bine de zer sau o puteţi pune la scurs într-o sită.
Punem ulei la încins într-o crăticioara şi începem să prăjim papanaşii şi biluţele, pe ambele părţi câteva minute, până când se rumenesc şi capătă o culoare frumoasă. După ce îi prăjiţi pe toţi, urmează partea în care îi ornaţi cu smântână şi dulceaţă în cantitatea dorită de voi, iar apoi îi puteţi servi.
BONUS:Gogoși de post. Ies pufoase și foarte aromate
Ingrediente
- 500 g făină
- 1 linguriţă cu vârf zahăr zahăr
- 6 g drojdie uscată sau 20 g drojdie proaspătă
- 350-400 ml apă călduţă
- 2-3 linguri ulei
- arome după preferinţa: vanilie, coajă de lămâie sau portocală, rom, scorţişoară
- 1 praf de sare, cât se ia cu 3 degete
- ulei pentru prăjit
- zahăr pudră vanilat pentru decor
Cum se prepară
Se cerne făina, ca să se aerisească şi să se elimine eventualele corpuri străine. Se adaugă drojdia uscată şi zahărul şi se amestecă. Dacă folosiţi drojdie proaspătă, aceasta se lichefiază cu 1 linguriţă de zahăr şi se toarnă peste făină, scrie pofta-buna.com. Se adaugă sarea, aromele şi 400 ml de apă. Se amestecă totul, apoi se mai adaugă puţină apă dacă aluatul e prea tare. În general, mai e nevoie de 1-2 linguri de apă sau făină, în funcţie de gradul de umiditate al făinii şi al conţinutului în gluten.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu