Păpuşile Barbie, folosite pentru tratarea Alzheimer. Ce se întâmplă în mintea bolnavilor când le văd

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Un centru de reabilitare din oraşul italian Lecce a început să folosească păpuşile Barbie pentru a trata pacienţii cu boala Alzheimer. 

Potrivit medicilor, pacienţii care se joacă cu celebra păpuşă îşi amintesc mai bine informaţiile, construiesc dialoguri mai uşor, au mai puţine probleme de somn şi îşi pot gestiona mai bine emoţiile. Anterior, spitalul folosea pentru tratamentul Alzheimer păpuşi obişnuite, dar mulţi pacienţi erau sceptici în privinţa jucăriilor necunoscute.

Experţii consideră că reacţia pozitivă faţă de Barbie este asociată cu amintirile personale ale pacienţilor. Pe măsură ce interacţionează cu cea mai faimoasă păpuşă din lume, îşi amintesc cum, în copilărie sau ulterior în viaţă, îi făceau părul, o îmbrăcau sau vorbeau cu ea, scrie Rdaor, citând euro-pulse.ru.

În prezent, nu există nicio terapie care să vindece complet boala Alzheimer. Cu toate acestea, Europa caută în mod activ modalităţi de a-i încetini dezvoltarea. De exemplu, la Praga, pacienţii cu Alzheimer pot folosi o ambulanţă pentru a-şi îndeplini dorinţele şi pentru a merge gratuit la concerte, meciuri sportive, vizite şi chiar peste graniţă.

Alzheimer este o boală a creierului care afectează aproximativ 55 de milioane de oameni din întreaga lume și se caracterizează prin pierderea funcțiilor cognitive precum memoria și raționamentul. Simptomele cognitive clasice, timpurii ale demenței, cum ar fi uitarea locului unde ai plasat un obiect, uitarea numelor și dificultatea de a planifica, pot apărea lent în timp.

De ce oamenii își amintesc ce au făcut cu mulți ani în urmă și uită ce au făcut recent

"Memoria se șterge în funcție de... întâi se pierde capacitatea de atenție și de memorizare imediată. Procesul de îmbătrânire este un proces în care memoria veche se păstrează și memoria nouă, de fixare, din ultimele săptămâni, luni, ani dispare. Capacitatea de fixare, de depozitare a datelor de memorie recentă e o capacitate a creierului care se pierde în Alzheimer. Și atunci uit unde am pus ochelarii, cheile, pantofii, ciorapii și, în schimb, țin minte ce mi-a dat mama să mănânc când am plâns și m-am supărat la vârsta de 6 ani. Ceea ce e foarte paradoxal, dar e un lucru foarte cunoscut.

Eu acum am interviu cu dumneavostră, vă privesc. Ochii transmit creierului în zona occipitală imaginea dumneavoastră - imaginea dumneavoastră este întipărită în anumite zone temporale ale creierului - și eu, după ce ne despărțim, dacă mă întreabă soția cum arată domnul Ionuț Vulpescu, eu pot să vă descriu. Acest lucru, din cauza vârstei, poate să dispară după trei zile, patru zile, cinci zile. În schimb, pot să îi spun cum arăta bunica, atunci când aveam eu 5 ani. Ceea ce este foarte paradoxal - că nu îmi aduc aminte figura pe care am văzut-o acum cinci zile, dar îmi aduc aminte cum arăta acum 90 de ani bunica", a explicat medicul neurolog.

Vezi și: Cum te ferești de demență. Suplimentul care reduce riscul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel