Atmosfera de "Zi Națională" a început să se simtă în Capitală încă de duminică, nu atât din cauza vremii care a ținut să se alinieze datei din calendar, cât din cea a micilor "antreprenori" ce vindeau steaguri tricolore în mai toate intersecțiile importante din oraș.
Patrioți autentici sau doar la ocazii speciale - precum Ziua Națională, bucureștenii au arborat, fiecare cum a putut, drapelul național - pe mașină, la geam sau în curtea casei. Am observat asta luni, pe 1 Decembrie, în timp ce mergeam către Palatul Parlamentului, zona unde urma să aibă loc parada militară prilejuită de Ziua Națională a României, în condițiile în care Arcul de Triumf trece printr-un proces de recondiționare și este indisponibil anul acesta.
Mii de oameni au înfruntat gerul și ninsoarea
În ciuda numeroaselor "dovezi" de patriotism întâlnite, am crezut că nu se vor îndura prea mulți români să lase căldura de acasă pentru frigul pătrunzător și ninsoarea din Piața Constituției. Mi-am dat seama însă că m-am înșelat amarnic, în momentul în care am ajuns în zona Parcului Izvor.
Mii de oameni - grupuri de tineri, familii cu copii mici, cupluri de bătrâni - admirau vehiculele de război ale Armatei, așteptând startul defilării. Am încercat să ajung chiar în Piața Constituției, însă mulțimea care se îndrepta către punctul zero al manifestației a fost întoarsă din drum de oamenii de ordine, la intersecția dintre bulevardele Libertății cu Națiunile Unite: "Asta e, am ajuns prea târziu! Ne întoarcem ...".
N-ai loc în primul rând, nu vezi parada!
Cum nu am reușit să ajung chiar în Piața Constituției, m-am poziționat pe un trotuar din zona Parcului Izvor, în așteptarea defilării militare. Surpriză însă! Doar cei din primul rând, aflați pe bordură, puteau urmări parada. Cei din spatele lor nu vedeau mai nimic. Privilegiați au mai fost micuții luați de tați pe umeri sau locuitorii din zonă, care au putut urmări defilarea din propriile locuințe. Noroc cu gardul din jurul parcului, pe care s-au cocoțat sute de persoane ce nu au apucat loc în primul rând.
"Suntem pregătiți de război!"
Începe defilarea vehiculelor! Caii, care până atunci reprezentaseră principala atracție, sunt acum însoțiți și de mașini de luptă și de tancuri.
"Gata, mă, suntem pregătiți de război!", se aude dinspre un grup de tineri aflat în apropiere, după trecerea mai multor tancuri și a unor vehicule dotate cu rachete. Defilarea continuă, însă vremea transformă într-un calvar statul pe loc, astfel că o iau ușor pe Splai, pentru a mă dezmorți, în direcția dinspre care vin vehiculele ce fac dreapta pe lângă Parcul Izvor, către Piața Constituției.
Spre Eroilor nu mai este așa aglomerație. Poate că unii nu au mai rezistat vremii și au renunțat până la final, sau poate că bătaia s-a dat doar pe locurile dinspre Palatul Parlamentului.
"Ia uite, bă, de la NASA!", se aude din mulțime, în momentul în care pe stradă trec vehiculele Jandarmeriei Montane.
Defilarea de pe Dâmbovița
Între timp, la doi pași, pe Râul Dâmbovița, nepăsători la ce se întâmplă în jur câțiva pescăruși sunt protagoniștii propriei defilări, "acvatice și aeriene".
"Ăștia e ăia care îl apără pe Iohannis"
Pe uscat, mașinilie continuă să defileze, spre deliciul mulțimii, în special a celor mici. "Poliția", "Frontiera", "Jandarmeria", "Pompierii"... . Ne apropiem de final, e aproape gata. Nu, nu e gata, apar mașinile SRI-ului. Nu la fel de spectaculoase ca tancurile Armatei însă ... .
"Ce e asta?", își întreabă un copil nedumerit părinții.
"Ăștia e ăia care îl apără pe Iohannis", îi răspunde mama, extrem de promptă.
"Mașini de culse"
Lumea începe să plece. A trecut deja o oră de când motoarele au început să huruie, iar mașinile au început să curgă dinspre MApN către Piața Constituției, via Splaiul Independenței. Frigul e pătrunzător, picioarele sunt bocnă de vreme bună. Părinții trag de copii să îi ducă acasă, însă cei mici sunt fascinați de ceea ce văd și nu se lasă cu una cu două. În scenă intră și SPP-ul, iar parada este închisă de motocicletele Poliției Municipiului București, urmate de un mastonont al Armatei: "Uite, mașini de culse", strigă un țânc spre tatăl său, care trăgea în zadar de el să plece acasă. "Gata, s-a terminat! Hai să mergem acum!", vine replica părintelui ce nu a părut prea impresionat de "mașinile de culse".
Parada s-a încheiat, aglomerația continuă
Într-adevăr, parada de Ziua Națională a luat sfârșit, iar mulți dintre cei prezenți au dat buzna la metrou, pentru a se întoarce acasă. Stația Izvor a devenit neîncăpătoare, iar după mini-vacanța de trei zile, bucureștenii s-au întors la aglomerația obișnuită a Capitalei.
Mai multe imagini în galeria foto de la începutul articolului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News