„Mărţişorul este o brăţară împletită cu două fire, unul alb şi unul roşu, simbolizând atât viaţa şi puritatea sufletului cât şi sacrificiul şi sângele. Potrivit legendei, Mărţişorul era un dar al fetelor sau femeilor către băieţi sau bărbaţi, cu ocazia venirii primăverii, pentru a sărbători renaşterea naturii şi ca un simbol de bun augur de sănătate şi frumuseţe”, a declarat Monica Irimia, reprezentant al Asociaţiei Tracia Land Italia, potrivit Agerpres.
Modelele vor fi românii din Italia
În cadrul evenimentului, „Flori de Ie” va organiza o paradă a costumelor tradiţionale româneşti, din colecţia proprie, care vor fi îmbrăcate de reprezentanţi ai comunităţii de români din Italia. De asemenea, va avea loc şi o dezbatere care îşi propune sporirea cunoştinţelor despre istoria şi cultura României. Prezentarea va fi împărţită în două momente de paradă ale costumelor populare româneşti, legate între ele printr-un material documentar, care cuprinde imagini din arhiva fotografică Agerpres.
Ia creează punți și unește inimi
„Am reuşit, prin ia românească, să oferim o nouă perspectivă celor de peste hotare asupra valorilor noastre. „Flori de ie” încearcă să conserve şi să transmită mai departe ceea ce specialişti în tradiţia noastră populară numesc însemne magice cusute cu grijă, care au menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele. Ia reprezintă în acest moment cel mai bun ambasador al valorilor româneşti, creează punţi şi uneşte inimi, aduce speranţă în suflete”, spune Cristina Chiriac, fondator „Flori de Ie”.
În cadrul evenimentului de la Bari vor avea ocazia să prezinte iile româneşti persoane din culturi diferite, provenind din Spania, Italia, India sau Brazilia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News