Paradox cu facturile. Vrei să faci plângere? Iei țeapă. Elena Cristian: Lucrurile trebuie lămurite și la nivel legislativ

Elena Cristian
Elena Cristian

Mulți oameni spun că nu își mai pot plăti facturile. 

Ce pot face românii care sunt împovărați de facturile uriașe? Unii avocați spun că oamenii ar trebui să facă plângeri la ANRE, cât și la ANPC sau să se adreseze instanțelor de judecată. Doar că lucrurile nu sunt atât de simple. De ce? Ne-a explicat Elena Cristian, analist DC Business.

„Termenul de plată pentru facturi este 15 zile, iar termenul de soluționare a unei plângeri la ANPC este 30 zile, la ANRE situația este la fel. Termenul de soluționare a unei plângeri în instanță este de câțiva ani. Ar trebui să existe un act normativ care să nu permită companiilor să debranșeze consumatorii până la rezolvarea acestor situații. Ce fac oamenii care nu plătesc facturile uriașe în 15 zile? Primesc aviz de deconectare. Lucrurile trebuie lămurite și la nivel legislativ. Companiile trebuie să aibă niște reguli mult mai clare și, dacă depui o sesizare privind factura, trebuie să fie suspendată deconectarea până la rezolvarea situației”, a zis Elena Cristian la România TV.

VEZI ȘI: Elena Cristian spune cine crede că va fi candidatul PSD la prezidențiale 2024, dacă nu se schimbă „fotografia momentului”

VEZI ȘI: Klaus Iohannis a declarat, vineri, că la nivelul Uniunii Europene este nevoie de măsuri "mai hotărâte" decât până în prezent, astfel încât preţul energiei să scadă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că la nivelul Uniunii Europene este nevoie de măsuri "mai hotărâte" decât până în prezent, astfel încât preţul energiei să scadă.

"E nevoie de măsuri mai hotărâte decât am avut până acum pentru a duce preţul energiei în jos. Cu toate sancţiunile, cu toate măsurile, care au fost bune şi care s-au luat până acum, nu s-a reuşit încă o coborâre semnificativă a preţurilor energiei şi asta înseamnă că trebuie să fim mai hotărâţi. Eu rămân la propunerea mea - să despărţim piaţa gazului de piaţa electricităţii şi cred că din ce în ce mai mulţi din Consiliu sunt de aceeaşi părere. Sper să se convingă şi Comisia că asta este una dintre măsurile care poate să dea rezultate", a susţinut şeful statului, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga.

El a subliniat că este nevoie şi de diversificarea resurselor pentru energie la modul general.

"Aici avem ceva progrese, dar încă prea puţine. Interconectorul Grecia - Bulgaria a început să funcţioneze, dar capacitatea trebuie crescută. Capacitatea porturilor europene pentru LNG, pentru gaz lichefiat, trebuie crescută şi alte măsuri", a afirmat Iohannis.

El a subliniat că este nevoie şi de diversificarea resurselor pentru energie la modul general.

"Aici avem ceva progrese, dar încă prea puţine. Interconectorul Grecia - Bulgaria a început să funcţioneze, dar capacitatea trebuie crescută. Capacitatea porturilor europene pentru LNG, pentru gaz lichefiat, trebuie crescută şi alte măsuri", a afirmat Iohannis.

Consiliul European va discuta la Praga şi despre situaţia din Ucraina.

"Vom condamna categoric anexările de teritorii de către Rusia, nerecunoscute, dar, în acelaşi timp, vreau să salut expres adoptarea celui de-al optulea pachet de sancţiuni, care a fost aprobat în discuţiile din săptămâna care a trecut. Pe de altă parte, vom discuta câteva măsuri, sper destul de concrete, legate de iarna care vine - cum putem să sprijinim Ucraina pentru a trece peste iarna care va veni", a spus preşedintele Iohannis.

Potrivit şefului statului, discuţiile din cadrul reuniunii Consiliului European vor viza şi chestiuni legate de economie la modul general.

"Măsuri care vin să prevină o recesiune în Europa sunt evident necesare", a menţionat el.

Cu privire la propunerea avansată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, privind plafonarea temporară a preţurilor la gazele naturale, preşedintele Iohannis a reiterat că experţii CE trebuie să vină cu detalii pentru această limitare a preţurilor, astfel încât să nu afecteze furnizori precum Norvegia, care livrează o treime din gazul european. În legătură cu creşterea alocării pentru proiectul RePower, preşedintele Iohannis a afirmat că pentru România aceasta ar fi binevenită.

"Cred că, în definitiv, este nevoie de un pachet mai amplu de măsuri nu doar să trecem iarna, ci să beneficiem în perspectivă de energie suficientă şi de preţuri accesibile pentru populaţie", a mai spus şeful statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel