Rareș Hopincă, city managerul Sectorului 5, a vorbit despre rata infracționalității din cartierele Ferentari și Rahova.
Jurnalistul Val Vâlcu l-a întrebat pe Rareș Hopincă, city managerul Sectorului 5, despre infracționalitatea considerată a fi mai crescută în unele cartiere, precum Rahova sau Ferentari, considerate „rău famate“.
„E o legendă urbană că în Rahova-Ferentari violența e mai mare, peste media din Capitală?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„Nu! Conform statisticilor oficiale, în cartierele menționate, mai ales în Ferentari și în Rahova, nivelul de infracționalitate este sub media municipiului București. Nu avem probleme majore de siguranță publică. Sunt legende. Pe statistici oficiale stăm mai bine decât majoritatea zonelor din București“, a spus Rareș Hopincă.
Paradoxul cu infracționalitatea în aceste cartiere a fost evidențiat în urmă cu mai mulți ani de geograful Cristian Ciobanu, care a realizat un studiu ce a dus la producerea a două hărți: Harta Fricii și Harta celor mai periculoase cartiere din București.
În ciuda faptului că frica percepută este evidentă în cartierele Rahova și Ferentari din Sectorul 5 al Capitalei, infracționalitatea este foarte scăzută în aceste zone din Municipiul București. Datele folosite pentru infracționalitate au fost obținute de la autorități.
Explicația geografului Cristian Ciobanu a fost la acel moment că „niciun hoț nu fură la el acasă“, iar cartiere precum Cotroceni, Tineretului sau Primăverii sunt mult mai atractive pentru a se comite infracționalități ca urmare a valorii mai crescute a acelor cartiere, considerate „zone bune“ la nivelul Capitalei. De cealaltă parte, frica percepută este mai pregnantă în zona precum Ferentari, Giulești sau Pantelimon, tocmai din cauza opiniei publice privitoare la faptul că aceste cartiere sunt „rău famate“.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci