Sociologul Alfred Bulai şi jurnalistul Val Vâlcu au scos în evidenţă un paradox cu multinaţionalele din România, comparativ cu ce se întâmplă în alte ţări europene.
"Noi am lansat programe de şpăguit. Planurile de dezvoltare locală, toate chestiile astea. Adică bani mulţi să dăm la primari să facă tot felul de lucruri. Unele poate sunt utile. Dar sunt bani pe care îi dai în preajma campaniilor, fără logică. Ceri banii, ca primar, şi îi primeşti, dacă eşti prieten cu conducerea.
Atenţie, un plan, nu neapărat în locul ăstuia, putea fi un program de sprijinire a capitalului românesc. Dar înţelept, pe produse autentice româneşti, originale. Dar cu sprijin! (...) La dimensiune naţională, poţi face chestii de domeniul senzaţionalului, în care, atenţie, statul plăteşte tot, asigură baza de lansare, ca în 2-3 ani să poată funcţiona antreprenorii. Pentru că altfel nu se poate. Nu există acces la tehnologie de vârf altfel, şi nici banca nu îţi dă bani mulţi fără să garantezi cu ceva. Poţi crea structuri speciale în Ministerul Finanţelor, care să gestioneze aceşti bani. Nu poate şti un ministru care e forma cea mai bună. Putem face cinci, şase şi vedem. Dar sunt două chestiuni după mine, absolut necesare: egalitate absolută între capitalul român şi cel străin, pentru orice instituţie a statului şi sprijinul pentru ai tăi", a punctat Alfred Bulai.
"50% din PIB e realizat de multinaţionale, de capital străin. Ai auzit de vreun caz la DNA? Nu pot să cred. Şi în Germania e scandalul Wildcard acum, fraude imense, 2 miliarde dispărute, rapoarte false, chestii de genul ăsta. Rolls Royce în Marea Britanie, în Irlanda Apple, anchete, cutare. La noi, numai sfinţi am nimerit la multinaţionale. Ăia buni vin aici!", a replicat Val Vâlcu, într-o notă ironică.
Uniunea Europeană s-a abătut de la misiunea iniţială, iar decalajele dintre state se adâncesc, în loc să fie micşorate.
Acesta a fost unul dintre subiectele abordate la Nod în Papură de Val Vâlcu şi Alfred Bulai.
"La începutul UE, viziunea era să nu fie războaie, etc. Dar la un moment dat, scopul era să reducă decalajele dintre regiuni. Acum, România pierde 200 de milioane de euro pe lună din cauza veto-ului Austriei. Deci cresc decalajele între regiuni. Ăia bogaţi sunt şi mai bogaţi, iar ăia săraci vor fi şi mai şi. Chiar dacă o ducem de zeci de ori mai bine decât în vremea lui Ceauşescu. Nu ne mai plângem de sărăcie, ne plângem de faptul că cei de lângă o duc mult mai bine. În medie, să spunem, decalajele cresc. Ni se spune să facem turism. Cine vine în Bucureşti să vadă blocuri comuniste? Ne întreabă lumea de ce nu am făcut. Păi nu am făcut. Turiştii se duc în Austria.
Eu nu văd cum poate fi recuperat acest decalaj", a punctat Val Vâlcu la Nod în Papură.
"Bun, UE a apărut dintr-o raţiune simplă. Toate ţările europene, după război, aveau o problemă uriaşă. Europa era infinit mai distrusă decât SUA sau alte ţări din lumea arabă. A fost o coaliţie care să facă ca UE să fie un partener puternic în raport cu planeta", a explicat sociologul Alfred Bulai.
"Şi iată că nu e! E la fel de slabă ca cea mai slabă ţară, respectiv Austria", a intervenit Vâlcu.
"Da, ca dovadă că America poate controla oricând Europa, pentru că are resurse din acest punct de vedere. Între timp, nu numai că Japonia a crescut foarte mult, dar au apărut şi alţi mari competitori. China, India, lumea arabă. Europa a rămas, de fapt, la fel. Nu neapărat într-o situaţie pe care şi-au dorit-o cei care au întemeiat UE. Europa este centrul cultural al lumii, are rolul ei istoric, dar varianta asta a structurilor europene comune a ridicat de la bun început problema. Numai că atunci când mizele erau doar economice, se putea negocia mai uşor. Acum au apărut multe alte lucruri care complică situaţia.
Eu cred că UE poate fi fiabilă, dar mai trebuie schimbaţi politicienii. E clar că e nevoie de o schimbare!", a mai spus Alfred Bulai.
"Da, dar gesturi cum au făcut Nehammer şi ministrul de Interne Karner îi întăresc pe suveranişti, pe cei care nu vor Europa, Uniunea Europeană. Dacă măsori acum sociologic ce părere au oamenii despre UE, vei constata un număr mai mare de nemulţumiţi!", a mai spus şi Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News