Să mâncăm sau nu roșii „de la țărani”?
Legislaţia românească nu permite importul de substanţe toxice, folosite de cultivatori din alte ţări pentru a grăbi coacerea şi pentru a creşte artificial volumul legumelor, afirmă directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din judeţul Buzău, Costel Vânătoru. El a explicat că sunt totuşi agricultori autohtoni care încalcă regulile, dar majoritatea produselor româneşti sunt de calitate superioară celor din import.
„Legumele româneşti sunt cultivate pe sol, avem legislaţie în domeniu şi în fitofarmacii nu se găsesc produse extrem de toxice sau puternic toxice. În cazul care a făcut multă vâlvă acolo au fost substanţe care nu au fost omologate în România şi au fost introduse ilegal. Nu trebuie să ne speriem de legumele româneşti. De exemplu, avem substanţe în UE care într-un stat sunt acreditate şi în celălalt stat nu, deşi vorbim de Uniunea Europeană, dar, sigur, iată că se folosesc aceste substanţe, mergând chiar până la iradierea. Se practică în afară, în România nu avem astfel de aparate, iradierea fructelor; practic se omoară viaţa senzimatică din interiorul lor”, a zis Costel Vânătoru.
Ministrul Petre Daea avertizează că va tăia subvenţiile în cazul legumicultorilor care folosesc substanţe toxice. El a făcut această declaraţie în contextul unei anchete care a scos la iveală faptul că mai mulţi cultivatori ar fi pus pus în vânzare legume stropite cu substanţe toxice cu o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă, informează Rador.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a informat recent că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de opt ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat. După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.
„Lucrurile nu le poţi controla în momentul în care ele pleacă pe reţelele de distribuţie, dar noi trebuie să urmărim lucrurile la producător şi o facem, motiv pentru care aceste măsuri pe care le-am luat le vom păstra printr-o monitorizare exactă a tuturor producătorilor din România", a mai spus ministrul Agriculturii.
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a anunţat, în acelaşi context, că termenul de începere a controalelor din pieţe care îi vizează pe comercianţii de legume, stabilit pentru data de 1 iunie, a fost decalat cu două săptămâni după apariţia informaţiilor potrivit cărora legumele stropite cu substanţe toxice ar fi ajuns în comerţ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News