Titi Aur a explicat un paradox apărut pe șosele în perioada rece a anului.
Probabil că majoritatea șoferilor din România au experimentat cel puțin o dată în viață condusul pe o porțiune de drum acoperită de gheață sau polei. Deși poate fi intuitiv că drumul este mai periculos cu cât temperatura afară este mai scăzută, nu este deloc așa.
Titi Aur a evidențiat un paradox în această privință, arătând faptul că cel mai periculos pentru șoferi este atunci când temperatura afară este ridicată pentru sezonul rece (n.r. în jur de 0 grade Celsius), când există un strat de baza de zăpadă gheață sau polei, iar peste acesta există un strat de apă favorizat de temperatura mai ridicată de afară.
„Cu cât e mai cald afară, cu atât e mai alunecos pe drum. Nu ninge la -30 de grade Celsius, sau când ninge e ca făina și zăpada e spulberată de vânt. Zăpada cade atunci când temperatura e în jur de 0 grade Celsius. Jos avem zăpada, gheața sau poleiul cel mai alunecos. De asemenea, când plouă și îngheață dedesubt este cel mai alunecos. E greu de mers și pe jos, cu mașina aproape imposibil. Anvelopa alunecă pe stratul de apă format între anvelopă și stratul de gheață, zăpadă sau polei“, a zis Titi Aur.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Legendă urbană demontată. Niciodată să nu pui 2 cauciucuri de iarnă şi 2 de vară pe maşină
Atunci când între anvelopă și stratul de gheață, zăpadă sau polei de dedesubt nu există acel strat de apă, aderența este automat mai bună, iar șansele de producere a unor accidente sunt mai scăzute.
„La -20 de grade Celsius e mai greu să existe acel strat de apă și aderența e mai bună. De obicei, când ninge și se face gheață sau polei, se face în jurul temperaturii de 0 grade Celsius.
După câteva zile, când vine gerul, aderența va fi mai bună“, a explicat, la DC News, Titi Aur, specialist în conducere defensivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu