Paradox în școli: Mai puțini candidați decât posturile de director

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a  prezentat, marți, în Camera Deputaților, situația concursurilor pentru directori organizate în învățământul preuniversitar.

În contextul discuțiilor din Parlament, prof. Mircea Dumitru s-a referit și la bugetul Educației.

'Voi vota pentru oricine în această iarnă care ne va propune o creştere substanţială a bugetului pentru educaţie şi pentru cercetare. Cine ne va putea convinge - parlamentar, partide politice - că într-adevăr se angajează ca în următorii 4 ani, 8 ani, 12 ani să ajungem la 6% din PIB pentru educaţie şi la 1% pentru cercetare are votul meu fără niciun fel de rezervă. Deci, principalul motiv pentru care am acceptat această funcţie pentru o perioadă foarte scurtă a fost acela de a rezolva această problemă foarte dificilă pe care o aveam ca rector al Universităţii Bucureşti, pentru a încheia din punct de vedere financiar anul. Altfel era pericolul ca în lunile noiembrie şi decembrie practic să nu mai putem avea bani pentru salarii', a declarat ministrul, la Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Mandatul directorilor s-a încheiat din 2012

Ministrul a dat deputaţilor o serie de explicaţii legate de concursurile didactice pentru directorii de şcoli, arătând că în unităţile de învăţământ româneşti nu au mai fost organizate concursuri de foarte mulţi ani. Potrivit acestuia, mandatul directorilor care au ocupat această funcţie managerială importantă prin concursul din 2008 s-a încheiat legat în 2012. 'Ce s-a întâmplat după, evident că au fost numiri, numiri prin detaşări pe un an sau mai puţin, lucrurile astea desigur nu asigură stabilitate. Concursul este cel care le va da legitimitatea. Deci în urma unui concurs câştigat corect, indiferent cine va fi director, poate să fie actualul director în funcţie, poate să fie altcineva, de la un partid sau altul, (...) un concurs public organizat corect şi bine în sistemul naţional dă mult mai mare legitimitate pe post decât cea pe care ar putea să o dea orice fel de numire făcută poate chiar cu bună credinţă de către un inspector general.

Mai puțini candidați decât funcții de director

Am considerat că este un lucru foarte bun pentru învăţământ să dăm un astfel de semnal, iar criza pe care o vedem - avem 8.870 de candidaţi pe 9.100 aproximativ de posturi, deci nu avem nici măcar un candidat pe post în medie - se datorează în bună măsură chiar faptului că sistemul acesta nu funcţionează în mod predictibil şi nu-şi desfăşoară ciclurile în mod natural, aşa cum se întâmplă în învăţământul universitar, unde ştim exact când anume vom avea următoarea alegere de rectori', a explicat Mircea Dumitru. El a dat asigurări că aceste concursuri vor fi organizate şi în viitor. 'Este important să dăm şi acest semnal pentru toţi colegii din sistemul de învăţământ preuniversitar că, odată ce începem acest ciclu al concursurilor, el va fi continuat şi peste alţi 4 ani, exact în perioadele care au fost întotdeauna fixate - în primăvară şi toamnă, nu am schimbat nimic - va trebui să fie organizat alt concurs. Metodologiile au fost agreate cu administraţiile locale, cu sindicatele de învăţământ. Nu s-a făcut niciun fel de modificare pe acele metodologii', a menţionat ministrul Educaţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel