PARADOX în România: În timp ce românii aleg Vestul, România atrage, în 2022, 100.000 de lucrători străini în construcți și HoReCa

100.000 de muncitori străini, în România, în 2022/ foto pexels mentatdgt
100.000 de muncitori străini, în România, în 2022/ foto pexels mentatdgt

Ministerul Muncii anunță un nou contingent, acela de a admite pe piața forței de muncă 100.000 de noi lucrători, deoarece se confruntă cu un deficit de personal în domenii precum cel al construcțiilor, transporturilor, în restaurante, hoteluri, panificație. Datele ANOFM arată că între lunile ianuarie-august 2021, 264.983 locuri de muncă erau vacante.

Un paradox, românii, deși majoritatea în căutare de locuri de muncă, nu vor să rămână să lucreze în țară. Mii de firme sunt în căutare de oameni, fără spor, însă. Guvernul a rămas cu o singură posibilitate, aceea de a aduce noi oameni, de obicei din Est, la muncă, în locul co-naționalilor noștri. 

”În acest an 100.000 de lucrători străini ar putea fi admiși pe piața forței de muncă din România pentru a acoperi deficitul de forță de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcțiilor de clădiri, de drumuri, transporturi rutiere, în restaurante, hoteluri, panificație” anunță Ministerul Muncii. 

6518 firme sunt în căutare de oameni 

”Pe parcursul anului trecut a crescut substanțial numărul de adeverințe solicitate de angajatori agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru obținerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea încadrării în muncă a străinilor pe teritoriul României. Astfel, în perioada ianuarie – august a anului trecut, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă pe piața muncii din România, față de 4.135 firme care au solicitat același lucru pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeași perioadă a lui 2020”, arată sursa citată, într-un comunicat de presa. 

Cetățenii străini nu pot fi însă angajați de la bun început 

”Cetățenii străini pot fi încadrați în România numai după ce "angajatorul a depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, de către un cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, de către un cetățean al Confederației Elvețiene sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României”.”, transmite același comunicat, cumva dând asigurări românilor care au nevoie de un loc de muncă. 

Datele de la ANOFM arată că, între ianuarie - august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate neocupate în mod repetat. 

Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabilește anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Reamintim că, pentru anul 2021, a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o nouă hotărâre de Guvern, mai transmite Ministerul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel