Situație ciudată la o centrală termică din Târgu Mureș, după ce aceasta a rămas cu un singur consumator. Deoarece centrala nu poate furniza agent termic la un preț acceptabil doar pentru un singur abonat, reprezentanții municipalității vor analiza dacă respectivul consumator ar putea beneficia de un ajutor social pentru a-și achiziționa o centrală de apartament.
În urma sistării furnizării agentului termic în oraşul Târgu Mureș din cauza datoriilor, la începutul lunii iunie, doar 2.866 de familii mai aveau locuinţele racordate la sistemul centralizat de încălzire, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, consilierul local Peti Andras (UDMR), potrivit Mediafax.
Consilierul maghiar a explicat că în urmă cu o zi societatea "Locativ" din subordinea Primăriei Târgu Mureş a obţinut licenţă de operare, iar Consiliul Local ar putea să aprobe transmiterea sistemului centralizat către aceasta temporar până la organizarea unei licitații pentru stabilirea unui furnizor de agent termic, aceasta fiind singura societate cu licență din oraș.
Astfel, preţul de producţie a gigacaloriei va creşte, iar Consiliul Local va trebui să delimiteze noi zone compacte unde să fie furnizat agentul termic, la costuri mai mici, amintind chiar și de situația de la CET 5, care deservește un singur abonat.
"Există trei centrale termice care deservesc foarte puţini consumatori, chiar avem CET 5 din Tudor care deserveşte un singur consumator. Avem în continuare centrala termică din Unirii, care deserveşte 66 de consumatori şi centrala termică 3 din Dâmbu Pietros, care deserveşte, de asemenea, 66 de consumatori", a spus Peti, precizând că respectiva centrală nu va fi pornită, dar se analizează situația pentru ca abonatul să nu sufee de frig, la iarnă.
"Vom analiza situaţia socială a familiei respective şi dacă se justifică vom acorda ajutor social" pentru achiziționarea unei centrale de apartament, a spus consilierul.
În cazul celorlalte două centrale, consilierul local a menţionat că dacă se va constata că prețul gigacaloriei "este peste limita suportabilă, peste 400-500 de lei", furnizarea de agent termic nu va putea fi pornită nici acolo.
Ulterior, Peti a adăugat că "pe baza analizelor noastre, preţul de producţie se va situa în jurul valorii de 400-500 de lei pe gigacalorie, faţă de 391 de lei, cât a fost în perioada când sistemul a fost administrat de societatea E-Star. Preţul de facturare pentru populaţie, după părerea mea, nu ar trebui să se schimbe. Populaţia nu este vinovată cu nimic", consilierul susțiinând că CL are obligaţia de a sprijini cetăţenii, prin subvenţionarea diferenţei dintre preţul de producţie al gigacaloriei şi cel perceput populaţiei.
Recomandând celor care își permit să rămână în sistemul centralizat de încălzire să nu se debranșeze, deoarece Consiliul Local va face tot posibilul ca preţurile să fie acceptabilea, Peti a precizat că municipalitatea acordă un ajutor social unic de 2.000 de lei pentru familiile care au un venit pe membru de familie sub 800 de lei şi au rămas în afara sistemului centralizat, în vederea montării de centrale de apartament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu