Paradoxul certurilor Băsescu-Ponta. Cine câștigă, cine pierde

basescu ponta
basescu ponta

 

Certurile dintre premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu au trecut de la reproșuri politice la amenințări cu pușcăria, și de la jigniri ce vizează defecte fizice la atacuri ce țintesc familia adversarului. Escaladarea conflictului din spațiul public are un efect paradoxal, în perspectiva campaniei alegeri europarlamentare 2014,  cred analiștii politici.

Aceste lovituri ar putea să afecteze cota fiecăruia dintre candidați, ca un război care distruge ambii combatanți, indiferent cine este învingătorul. Politologul Alfred Bulai crede că în această situație lucrurile se petrec exact pe dos. Cei doi protagoniști ies în câștig, iar marele perdant este Crin Antonescu.

”Traian Băsescu, prin PMP, și Victor Ponta, prin Alianța din jurul PSD, merg pe culoare diferite, spune prof. Bulai. Ca urmare, acuzațiile, sau chiar insultele pe care le adresează unul, nu afectează popularitatea altuia, iar scandalul este benefic pentru amnândoi. Cel mai mult pierde Crin Antonescu, care a rămas în afara dezbaterii. Nu este în agenda dezbaterii publice. Nici nu poate fi autorul principal al atacurilor la Traian Băsescu, nici nu poate pretinde că abia acum a aflat cine este Ponta. În plus, PNL va fi acuzat că îl susține pe Băsescu sau partidele acestuia, cu ocazia Moțiunii de cenzură”.

Care este strategia PSD, în relația cu fostul său aliat?

”Cea mai eficace: ignorarea, a răspuns Bulai. Atât Ponta, cât și Băsescu îl ignoră pe Crin Antonescu. O să vedeți că Traian Băsescu mai face doar referiri marginale la adresa liderului PNL, și deloc la adresa partidului. Ponta are doar cuvinte de laudă pentru PNL și nu îl atacă deloc pe Antonescu. Cea mai tare lovitură este să îl ignori, pentru că astfel îl scoți din joc”.

Ponta arată greșeala strategică a lui Antonescu

 

Ce ar putea face PNL și liderul acestuia?

”Când ești în asemenea situație, cu patru săptămâni înainte de alegeri europarlamentare 2014, nu-ți rămâne decât să iei țara la pas. Crede că ar mai putea organiza 15-16 mari adunări cu public, și câteva turnee în alte județe. PNL nu pare a avea resurse: la tv timpul de antenă e limitat, afișajul lor este modest, iar sloganurile de pe pereți nu mișcă, oricum, pe nimeni”.

Scandalul Puișor a modificat strategiile de campanie?

”Toți se tem să nu pățească la fel ca Florin Popescu, mai ales că vorbim de o campanie care nu prea contează pentru liderii locali. Acum pot să zică: nu avem voie să cheltuim mai mult. Sunt avantajate partidele cu mulți activiști, care se pot mobiliza și în lipsa banilor sau a altor ajutoare. PSD are cei mai mulți membri și cei mai mulți primari. Primarii vor mobiliza activul și pot influența alegerile euro-parlamentare, unde vin în special simpatizanți, participarea publicului neutru este redusă. Traian Băsescu va ajuta PMP. Ponta are pârghii: apare la televizor, ca premier, este mai vizibil. Primarii știu că depind de guvern, deci vor fi motivați să tragă în campania pentru alegeri europarlamentare”.

 

În ce condiții l-ar susține Ponta pe Antonescu la președinție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel