Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat ce înseamnă „paradoxul ciorbei”.
„Dacă nu știți ce preparat este dietetic și sățios din tot meniul de sărbători, alegeți fără ezitare ciorba, indiferent că e vorba de ciorbă de perișoare, ciorbă de cartofi cu afumătură sau ciorbă de porc acrită cu zeamă de varză.
În primul rând are peste 80% apă, în care se găsesc cantități mici de carne, legume și făinoase (orez sau cartofi). Deci indiferent cât de consistentă este, o porție de ciorbă va fi echivalentă cu numai o jumătate de porție de felul 2. Apoi în ciorbă nu se poate "ascunde" grăsimea, aceasta se ridică la suprafață și poate fi îndepărtată ușor.
Ciorba ține stomacul plin de două ori mai mult timp decât o porție de felul 2, fenomen numit "paradoxul ciorbei"- deci e și sățioasă și dietetică. Nu contează dacă ciorba e acrită cu borș sau zeamă de varză, ambele produse sunt fermentate, conțin bacterii benefice și au efect probiotic.
La capitolul porție corectă puteți fi generoși, 2-3 polonice de ciorbă satură și umplu stomacul- cât să nu mai rămână loc pentru alte mâncăruri "periculoase" pentru siluetă.
Și nu, nu se mănâncă ciorba doar la masa de prânz, ci și la cină. Nu uitați că francezii numesc masa de seară "souper". Deci abuzați de ciorbă în perioada sărbătorilor și o să aveți surpriza să slăbiți, în loc să vă îngrășați", a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe Instagram.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu