Lectorul George Ardeleanu, doctor în filologie, a povestit la Interviurile DC NEWS despre modul în care a fost tratat de stat filosoful Constantin Noica și despre cum se ascundea de comuniști, sub o identitate falsă, istoricul Alexandru Paleologu .
George Ardeleanu a relatat despre situația absurdă în care se găsea Noica, scriitorul fiind acuzat de un manuscris care, mai târziu, a fost publicat cu acordul regimului. "Noica a încercat chiar să își publice manuscrisul povestirilor din Hegel și paradoxal el a fost și publicat în anii ’70 cu titlul Poveștiri despre om. Deci iată cum apare această situație paradoxală când, în același regim comunist, o carte devine cap de acuzare în 1960, iar în 1975 este publicată. Noica a avut din 1949 dimiciliu forțat la Câmpulung în urma legii de expropriere a foștilor moșieri. La Câmpulung s-a produs ceea ce avea să se producă mai târziu in anii ’80 prin școala de la Păltiniș”.
Paleologu se ascundea sub alt nume
Lectorul Ardeleanu a povestit și despre ce intelectuali de marcă îl vizitau pe Noica în perioada când avea domiciliu forțat la Câmpulung și cum, până la urmă Securitatea l-a arestat. "Noica a avut mereu, mereu această vocație. Voia să construiască o școală de filosofie. Steinhardt l-a vizitat tot la Câmpulung. Paleologu era ascuns acolo sub altă identitate - Ion Crăifăleanu. Ei discutau despre cărți. Noica mai venea la București să se întâlnească cu niște prieteni, chipurile pe șest la București, dar era o naivitate a lor, pentru că fiecare mișcare a lor era urmărită de Securitate. Noica era urmărit și pe stradă de agenții de Securitate care își notau tot ce făcea. La un moment dat chiar s-a pus problema arestării lui în Gara de Nord, dar s-a amânat un pic și în 1958 a fost arestat împreună cu alți 22 de intelectuali.
Aici puteți vedea declarațiile:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News