Alfred Bulai și Val Vâlcu au discutat despre vizita președintelui Klaus Iohannis în Delta Dunării.
„Nu știu dacă ai observat, dar a fost Klaus Iohannis în Delta Dunării și a rezolvat cu microplasticul. Deci Delta este jefuită, e braconată cu curent electric, deci nu doar că îți ia peștii actuali, ci îi oprește să se mai reproducă pe viitor. Păsările au dispărut că nu mai sunt pești, iar stuful e incendiat. E jale prin zona asta cu braconajul.
Se face agricultură cu chimicale, pesticide, se seacă bălțile. Se fac tot felul de rele, dar problema lui Iohannis e cu microplasticul”, a intervenit Val Vâlcu în emisiunea Nod în papură.
„De, după agendă... avea asta trecut în agendă”, a reacționat Alfred Bulai. „Sigur, Delta Dunării e o oportunitate fantastică a României. Ce s-a întâmplat în Deltă a fost o dezvoltare haotică. Nici turistic nu exploatăm mare lucru la ce ar putea să fie, dar pe de altă parte nici protecția sau conservarea nu sunt asigurate.
Îmi aduc aminte că în 2000 am fost cu studenții în practică în Deltă și veneau niște vapoare din astea uriașe cu 100 km/h. Nu bărci, vapoare, niște chestii mari de 20-30m lungime. E probabil poluare, nebunie, nu avea nimeni nicio treabă. Erau niște milionari români care au cumpărat domenii pe acolo și lumea îi știa. Din punctul acesta de vedere nu pot să spun că sunt speranțe prea mari pentru Deltă”, a mai zis Bulai.
Președintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită în Delta Dunării. Prin această vizită, președintele și-a reafirmat interesul pentru mediul înconjurător, biodiversitate și schimbările climatice, atât la nivel național, cât și internațional.
El a declarat că “Obiectivele legate de protejarea florei şi faunei bogate trebuie să se îmbine armonios cu dezvoltarea socială şi economică a comunităţilor care locuiesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”.
Președinția a subliniat că Delta Dunării se confruntă cu numeroase amenințări, cum ar fi poluarea cu plastic, exploatarea nesustenabilă a resurselor naturale sau efectele schimbărilor climatice, care afectează calitatea apei, rezervele de pește și biodiversitatea unică a Deltei, precum și viața comunităților locale.
Pentru a găsi soluții la aceste provocări, președintele Iohannis a avut întâlniri la Tulcea cu autorități centrale și locale, reprezentanți ai mediului științific și neguvernamental. El a subliniat că “protejarea Deltei Dunării are nevoie de implicarea tuturor, dincolo de apartenenţe politice şi de priorităţi pe termen scurt”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu