Publicitate
Deși rușii intenționează să ieftinească prețul gazului de export, românii vor plăti facturi mai mari în 2013. Pe de o parte, ANRE a decis
Deși presa occidentală susține că gigantul rusesc al gazelor, Gazprom, intenționează să scadă prețul de vânzare al gazelor în Europa cu 14%, facturilor românilor vor fi mai mari. Rușii alimentează România cu un sfert din necesarul de gaze la nivel național, iar ieftinirea gazelor rusești ar trebui să se vadă în facturi. În practică, însă, gazul se va scumpi cu până la 10% în acest an, prin decizia Autorității Naționale de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) - România trebuie să liberalizeze treptat piața de gaze, până la momentul în care prețul gazului intern va converge către cel de import.
La momentul actual, Romgaz vinde gazul la un preț de 130-150 de dolari pentru 1000 de metri cubi, în timp ce Gazprom cere aproximativ 430 de dolari pentru aceeași cantitate, care ar urma să scadă cu 14%, respectiv 60 de dolari.
În acest context, președintele ANRE, Nicolae Havrileț, susține că nu vor exista ieftiniri timp de mulți ani de acum înainte, cel puțin până în 2017 când, conform angajamentelor asumate în fața UE și FMI, trebuie să se finalizeze deschiderea totală a pieței, ceea ce presupune creșteri graduale de preț. "Până acum prețul gazului a fost ținut politic jos. Profitul pe care-l face Romgaz provine de la vânzarea gazului către marii consumatori industriali, nu către populație. Dacă ar rămâne doar cu ceea ce vinde către populație, Romgaz ar face pierderi. Prețul gazului din intern trebuie să crească. Chiar dacă, prin absurd, Gazprom ar ieftini gazele cu 50%, prețul gazului la populație tot ar urca, pentru că asta presupune liberalizarea pieței", a explicat Nicolae Havrileț. Președintele ANRE a adăugat că este firesc ca un bun național să se vândă la un preț cât mai mare, pentru că "banii se întorc în PIB", menționând că mai mulți bani pe gaz înseamnă mai mulți bani pentru investiții.
Pe de o parte, dacă rușii ieftinesc cu 14% gazul exportat, iar scumpirea anunțată de autorități ajunge până la 10%, rămân 4 procente nediscutate. Pe de altă parte, Bulgaria urmează un calendar propriu de liberalizare a pieței, însă acest lucru nu a împiedicat Guvernul bulgar să decidă o ieftinire de 10% a gazului de la 1 ianuarie 2013, dar trebuie menționat că bulgarii au decis să se alăture proiectului de gazoduct South Stream, coordonat de ruși, pe când românii merg pe varianta Nabucco, care urmărește să reducă dependența față de gazele rusești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu