România este ţara în care aproximativ un milion de oameni sunt şomeri. Paradoxul este că patronii firmelor de construcții se plâng că nu au pe cine să angajeze din cauza lipsei de pregătire.
Un studiu Manpower despre piaţa muncii arată că este foarte greu de găsit sunt muncitorii calificaţi.
Acest lucru se resimte în calitatea lucrărilor care, de cele mai multe ori, sunt făcute de mântuială, tocmai pentru că sunt executate de muncitori fără experienţă. Şi cum standardele nu sunt respectate, a fost iniţiat deja un program finanţat cu fonduri europene, care îşi propune să îmbunătăţească calitatea lucrărilor de anvelopare a clădirilor şi să aducă peste 50.000 de joburi în acest domeniu.
Ilie Beudean este muncitor calificat în izolarea termică a clădirilor. S-a angajat la o firmă de construcţii din Bucureşti după ce, timp de cinci luni, a urmat un curs de formare profesională, finanţat din bani europeni" Eram în cautarea unui loc de muncă, însă dezvoltatorii, care angajau, îmi cereau diplomă de calificare. Am aflat de proiectul "BUILD UP Skills QualiShell", care vizează calificarea forţei de muncă în construcţi, m-am înscris, iar astăzi am un salariu aproape de două ori mai mare şi nu mai am nici temerea unui loc de muncă".
Conceptul "BUILD UP Skills QualiShell" a fost demarat în contextul în care o directivă UE obligă toate țările membre ca până în 2020 toate clădirile publice să aibă certificate N-ZEB (energie zero).
Initiativa a urmărit calificarea forţei de muncă în vederea creşterii calităţii lucrărilor din construcţii. Practic, aceasta asigură trecerea efectivă de la practicile curente de termoizolare la realizarea corectă a clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero în România", a precizat Horia Petran, coordonatorul proiectului din partea INCD URBAN –INCERC. Proiectul va fi demarat în 30 de state membre UE, iar România este prima ţară care îl implementează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu