Reprezentanții companiei Gazprom spun că fac în continuare exporturi de gaze către Europa prin Ucraina, anunță Reuters.
Producătorul rus de gaze Gazprom (GAZP.MM) a continuat duminică să furnizeze gaze naturale către Europa prin Ucraina.
Livrările s-au făcut în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni, a anunțat compania prin intermediul comunicat.
Solicitările s-au situat la 57 de milioane de metri cubi pentru 17 aprilie, a precizat Gazprom, conform Mediafax.
Uniunea Europeană se pregăteşte să pună capăt achiziţiilor de petrol din Rusia pentru a sancţiona războiul dus de aceasta în Ucraina, dar măsura este 'complexă' şi punerea ei în aplicare va lua 'mai multe luni', au afirmat vineri pentru AFP mai multe surse europene.
'Adoptarea de măsuri asupra petrolului impune desfacerea contractelor existente, găsirea de alternative şi evitarea ocolirii sancţiunilor. Acesta nu se va face de azi pe mâine. Vor fi necesare cel puţin câteva luni', a explicat un responsabil european implicat în discuţii.
Potrivit acestuia, 'Comisia reflectează la opţiuni', printre care se află vărsarea plăţilor într-un cont blocat.
'Restrângerea cererii va creşte preţurile', au insistat mai mulţi miniştri şi funcţionari de rang înalt, întrebaţi de AFP. 'Statele Unite sunt foarte sensibile la preţul petrolului', a subliniat unul dintre ei.
'În plus, dacă Rusia va vinde altor cumpărători petrolul refuzat de europeni, sancţiunea nu va servi la nimic', a avertizat un altul.
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri diversificarea debuşeelor pentru livrarea resurselor energetice ale Rusiei 'altor regiuni din lume care au cu adevărat nevoie de ele'.
Europenii încearcă să evite o ocolire a sancţiunilor lor de către China şi India, făcându-le să înţeleagă că va fi 'dificil pentru UE să accepte parteneri care subminează sancţiunile', a precizat un diplomat european.
Uniunea Europeană a decis pe 8 aprilie să înceteze achiziţiile de cărbune din Rusia, să-şi închidă porturile pentru navele ruseşti şi să interzică exportul a numeroase produse şi tehnologii către Rusia.
'Pentru prima dată, Europa a vizat energia, ceea ce nu era evident. Petrolul şi gazul vor urma', a dat asigurări unul dintre responsabili.
Însă trebuie 'menţinută unitatea' Celor 27, a insistat el. Ungaria, Slovacia şi Bulgaria îşi cumpără petrolul din Rusia şi trebuie 'convinse pentru a fi păstrate la bord', a subliniat el, cnform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu