A plecat din România când s-a săturat să demonstreze încontinuu țării ceva, a fugit și s-a ”eliberat” în Spania.
Publicitate
În Spania însă, cea care astăzi este purtătoare de cuvânt a Casei Române de Cultură Getafe, traducătoarea Laura Cătălina Dragomir, recunoaște că a avut o bună prietenă: România. A uitat de toate poverile vieții din țara natală și, acum, are cu ea tot ce a trăit mai frumos în România: tradițiile, sărbătorile, copilăria.
„Neputând să mă întorc în România de câte ori aș fi vrut, a trebuit să accesez ceea ce interiorul meu a posedat mereu: imagini cu mine copil, la bunici, cu mine, sărbătorind Crăciunul sau Paștele” spune Laura Cătălina Dragomir.
Aceasta a făcut mai multe declarații despre situația în care a fost nevoită să aibă domiciliu stabil în Spania, dar și despre paradoxul trăit de românul care fuge de situația din propria țară.
Românii sunt al doilea cel mai mare grup de străini din Spania, după marocani. În 2022, 535.935 de români născuți în România trăiau cu acte în regulă în Spania. Cele mai multe comunități de români sunt în Madrid, Valencia, Zaragoza, Castellon del Plana, Barcelona, Alicante și Malaga.
Zilele acestea, premierul Marcel Ciolacu a promis că, până la finalul anului, românii din Spania vor putea obține cetățenie dublă. ”Până la sfârşitul anului nu vom mai avea vize pentru Statele Unite, vom avea dublă cetăţenie în Spania şi din punctul meu de vedere mai mult ca sigur vom intra pe restul în Schengen” a promis prim-ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu