EXCLUSIV  Paralelă între tragedia greacă și conflictul din Israel. Alexander Hausvater: Ăsta nu e război! Armata israeliană nu trage, nu se luptă

foto: Freepik
foto: Freepik

De ce pare de neînțeles războiul Israel - Hamas?

Alexander Hausvater, regizor și scriitor de renume mondial, a vorbit la Interviurile DCNews, printre altele, și despre conflictul Israel-Hamas despre care Occidentul, cel puțin, nu știe ce să creadă. Există acolo un război sau nu? Ce se întâmplă cu adevărat? De ce nu contraatacă armata israeliană? Ce o oprește? Până când va dura?

Val Vâlcu a inițiat discuția: În tragedia greacă conflictul era rezolvat cu un mecanism - "Deus ex machina". Aici (n.r. în cazul războiului din Israel) ce ar putea duce la o rezolvare?

Alexander Hausvater: În tragedia greacă te așteptai ca un zeu să facă dreptate, să afle adevărul, să se uite la acel adevăr absolut și să găsească rezolvare (ex machina). Aici, adevărul variază. Depinde de cine vorbești. Armata israeliană nu trage, nu se luptă real cum ar putea. Dacă ești într-un război, ești într-un război. Dar când ți-e frică... ce va spune CNN, ce va scrie New York Times, ce vor spune ăștia și ceilalți... ăsta nu este un război! Din cauza asta ia acest timp și lumea nu înțelege. Nu se poate înțelege ce înseamnă. 

Un nepot de-al meu, ofițer în armata israeliană, mi-a spus ce înseamnă să fii în Gaza, să se tragă spre tine și tu ai ordin că nu tragi înapoi pentru că sunt copii, sunt bolnavi într-un spital... E război dar nu e război! În fiecare zi mor oameni și asta va continua, pentru că Vestul nu înțelege real ce se întâmplă și cum se întâmplă. Cei care vorbesc de războiul Israel - Hamas și care au o singură poziție - eu sunt pentru ăștia sau pentru ăia - nu știu despre ce vorbesc. E imposibil să nu vezi că sunt victime, ca-n orice război, și acele victime nu sunt necesare - victimele celui care trage, care atacă. E o gândire mult mai de ansamblu" a explicat A. Hausvater.

Dar ce înseamnă, de fapt, expresia „Deus ex machina”? Deus ex machina (în limba latinǎ) semnifica iniţial coborârea pe scenă a actorilor ce intepretau zei, cu ajutorul unei macarale (mekhane), în timpul tragediilor antice greceşti. Expresia înseamnă că orice problemă se poate rezolva fără bătăi de cap, cu ajutorul proniei divine, atunci când nu ne aşteptăm.

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel