Asociaţia Vadon din Sfântu Gheorghe a început demersurile pentru crearea unui "parc stelar" acreditat internaţional, unde turiştii vor putea observa corpurile cereşti fără a fi deranjaţi de poluarea luminoasă.
Directorul executiv al asociaţiei, Demeter Janos, a declarat pentru AGERPRES că, în urma măsurătorilor efectuate cu ajutorul unor specialişti s-a stabilit că locul ideal în care ar putea fi amplasat acest parc este situl natural Munţii Bodoc-Baraolt, care însumează aproape 60.000 de hectare.
'Este vorba de Situl Natura 2000, Munţii Bodoc-Baraolt, un teritoriu destul de vast, în jur de 60.000 ha. Sigur, nu toată zona are acele calităţi foarte bune, dar noi am găsit vreo 8-10 locaţii unde condiţiile de observare a cerului înstelat sunt chiar bune (...) Noutăţile sunt că am terminat acele măsurători, lucrări de teren pe care inevitabil şi obligatoriu trebuie să le facem când întocmim documentaţia care va fi depusă la Organizaţia Internaţională a Cerului Înstelat. Acum urmează traducerea documentaţiei şi sper ca până cel târziu în martie anul viitor să putem să depunem documentaţia respectivă. Asta înseamnă că, dacă totul merge conform planului, până în vară, cel târziu în toamnă, să dobândim acest statut, dar rămâne de văzut ce calitate vom primi. Sunt trei ranguri: calitatea bronz, argint şi aur şi eu cred că avem posibilitatea de a dobândi o calificare de argint, ceea ce este un calificativ foarte bun, iar apoi să putem derula acele programe prin care dorim să atragem cât mai mulţi turişti în zonă', a declarat Demeter Janos.
Un proiect la modă în Occident
El a mai spus că asociaţia Vadon a primit un sprijin financiar în valoare de 400.000 de forinţi din partea Fundaţiei 'Bethlen Gabor' din Ungaria pentru achiziţionarea unui cort multifuncţional de mari dimensiuni, care va oferi posibilitatea derulării activităţilor în aer liber în cadrul programului 'Parcul cerului înstelat'.
'Având acest cort putem să facem (...) diferite evenimente care vizează efectiv observarea cerului înstelat, în prezenţa unor specialişti în materie (...) Cerul înstelat variază în funcţie de fiecare anotimp, sunt o mulţime de evenimente stelare, în fiecare zi se întâmplă ceva deasupra noastră, dar, pe lângă toate aceste informaţii oferite de către specialişti, oamenii învaţă toată cultura care se leagă de aceste observaţii de mii de ani asupra cerului înstelat, constelaţiilor, învaţă astrofotografia, care este foarte la modă în acest moment (...) Sunt o mulţime de lucruri foarte interesante şi este un proiect interesant atât pentru copii cât şi pentru adulţi, este un fel de ramură a turismului foarte la modă în vestul Europei', a mai spus Demeter Janos, citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News