Imediat după anunţarea deciziei CCR, procurorii de la Parchetul General au descins la Autoritatea Electorală Permanentă de unde au ridicat listele electorale de la referendumul din 29 iulie. Acţiunea fulger a procurorilor din 2012 vine în contradicţie cu ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 2009, când au fost acuzaţii, susţinute cu dovezi, de fraudă. În 2009 procuratura nu s-a implicat şi totul a fost lăsat la mâna CCR. Toată acţiunea s-a finalizat doar cu renumărarea voturilor nule. În 2012, procurorii apelează la o acţiune bliţ de verificare a listelor electorale, acţiunea fiind condusă de Marius Iacob, procuror general adjunct.
În 2009, în urma verificărilor s-a constatat că Traian Băsescu ar fi în avantaj, iar acţiunea s-a calmat, sub pretextul că frauda nu influenţează decisiv rezultatul votului. Cristian Pârvulescu a semnalat încă de atunci "aberaţii statistice în 200 de secţii de votare". La un calcul simplu se constata că erau 80.000 de voturi suspecte de fraudă, care ar fi schimbat ordinea, iar Băsescu pierdea alegerile.
La vremea respectivă, judecătorul Curţii Constituţionale, Ion Predescu, declara că PSD poate obţine câştig de cauză în acţiunea sa, doar dacă va dovedi că fraudele au influenţat votul final şi ordinea candidaţilor. "Legea spune că, în condiţiile în care se demonstrează că, prin modalităţile în care s-a desfăşurat votul, a fost influenţat rezultatul final şi ordinea candidaţilor - şi numai în asemenea condiţii - se reia votul. Fiecare fraudă în parte trebuie dovedită prin probe indubitabile", a afirmat Predescu.
În 2012 CCR a dispus verificarea listelor electorale pentru erori de sistem similare cu cele din 2009. Toate aceste tipuri semnale de fraudă electorală au fost în 2009 trecute cu vederea de procurori, pentru că CCr a dispus doar renumărarea voturilor nule. În 2012, procurorii au descins cu noaptea în cap la Autoritatea Electorală Permanentă pentru a solicita procesele verbale.
PSD acuza în 2009 frauda masivă prin aceleaşi erori de sistem identificate şi acum. Pe listele electorale votaseră morţii sau existau CNP-uri false. Dan Nica atrăgea atenţia că se depistaseră chiar şi CNP-uri de femei care nici nu se născuseră. "Sunt în jur de 140.000 de voturi nule, în timp ce diferenţa de voturi dintre cei doi candidaţi este de 70.000", spunea reprezentantul în BEC al PSD, Şerban Nicolae, la vremea respectivă.
Suspiciunile de fraudă din 2012 sunt în special în zonele rurale. Aici s-ar fi constatat anomalii statistice, pentru că există fluctuaţii mari de prezenţă. Contextul acestui referendum poate explica însă aceste anomalii. Există posibilitatea ca oamenii din comune cu primar PDL să fi trecut în comunele USL, pentru a nu fi monitorizaţi de primari. De asemenea, ţinând cont că este vară, mulţi orăşeni preferă să îşi petreacă weekendurile la ţară şi este posibil ca mulţi să fi votat în altă localitate decât cea de domiciliu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News