Directorul Parcului Apuseni Alin Moș a dezvăluit, după imaginile apărute în spațiul public cu deșeurile din aria protejată, că este vorba despre 'gunoaie istorice, de peste 45 de ani'.
Imagini dezolante cu mii de saci de gunoi au fost surprinse în Parcul Natural Apuseni, arie protejată.
Directorul Parcului Apuseni, Alin Moș, a declarat marți, la Realitatea Plus, că deșeurile există acolo de peste 45 de ani. Inițial, s-ar fi aflat pe suprafața apei, în locuri greu accesibile pentru a fi colectate.
'Aceste gunoaie sunt, în marea lor majoritate, gunoaie istorice. Există acolo de peste 45 de ani. Am identificat între aceste resturi de plastic și ambalaje care au ca dată de producție anii 90. Ele practic au fost pe suprafața apei, cu toate că noi am efectuate mai multe acțiuni de igienizare în jurul lacului.', a spus directorul Parcului Apuseni, Alin Moș.
Imaginile postate de Regia Națională Romsilva pe Facebook arată că tone de gunoaie au fost strânse de zeci de voluntari, în cadrul acțiunii de weekendul trecut, organizată de administrația Parcului Natural Apuseni și Clubul Alpin Roman Filiala Cluj.
'După ziua intensă de sâmbătă, cu muncă epuizantă pentru voluntari, în condiții dificile în teren accidentat și printre bușteni uriași plutitori, ne-am încheiat ziua cu bine igienizând toată aria propusă mai puțin fundătura din golful problemă unde era o aglomerare infernală de deșeuri. O echipă de uscat și una de apă s-a deplasat din nou duminică în golful Mestecăniș pentru a încerca să finalizeze igienizarea acelei fundături din golful problematic. Echipa de apă beneficia de mici caiace agile care se puteau strecura printre uriașii bușteni și aruncau pe uscat pet-urile care erau colectate apoi de echipa de uscat.
În ciuda efortului susținut și după două zile și circa 35 de oameni mobilizați nu se reușește eliberarea integrală a fundăturii din capătul golfului, însă arată decent acum. Randamentul excelent al acțiunii, cu o medie de 14,5 saci/voluntar/zi și un număr total de circa 3500 de saci colectați demonstrează o bună organizare și faptul că voluntarii nu au făcut deplasarea la Beliș pentru agrement, au venit hotărâți să schimbe ceva, vor munți mai curați și oameni mai responsabili în relația cu natura', declarau organizatorii de la Parcul Natural Apuseni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News