În şedinţa din 8 mai, Guvernul a adoptat o hotărâre privind trecerea Teatrului de vară Bazilescu din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului în domeniul public al Municipiului Bucureşti.
Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, a anunţat luni că intenţionează să finalizeze lucrările de reabilitare a Teatrului Bazilescu până în lunile martie - aprilie ale anului viitor, după ce va primi în administrare acest obiectiv.
Tudorache a mai precizat că primarul general, Gabriela Firea, a promis că în următoarea şedinţă a Consiliului general al Capitalei va figura pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care prevede darea în administrare a obiectivului respectiv către Sectorul 1.
”Eu am fost aici împreună cu Carmen Avram (candidată PSD pentru alegerile europarlamentare) și ne uitam la acești pomi și ne gândeam când vor dispărea din teatru. Sperăm ca în martie-aprilie să-l putem reda culturii. Am fost la acest teatru, copil fiind, înainte de '90 și am promis să-i aduc pe părinții mei să le arăt că 'uite se întâmplă ceva și în Sectorul 1'. Peste un an vor fi alegeri și dacă nu mă țin de cuvânt va fi vai și amar de pielea mea. Într-o lună, două vor începe lucrările, noi suntem pregătiți, mai trebuie să ne fie dat în administrare de către Consiliul General. Vreau să fie gata în primăvara anului viitor. Noi avem un centru cultural şi îl punem (teatrul de vară - n.r.) la dispoziţia tuturor teatrelor care doresc să îl exploateze. Bucureştii Noi, zona respectivă are nevoie de acest edificiu. (...) Este un termen rezonabil. Pot să vă spun că, în ce priveşte Teatrul Masca, în două săptămâni am terminat licitaţia, putem intra. E adevărat, cu Patria este puţin mai greu, pentru că e vorba de consolidare. Dar le vom face', a spus Tudorache, luni, într-o întâlnire cu presa.
”Nu ai cum să nu te implici când este vorba despre un monument, nu ai cum să nu te implici când este vorba despre o clădire spectaculoasă. Dar ceea ce mă bucură cel mai mult este că vom avea un loc în care se vor aduna oameni, energii pozitive. Oameni care vor sta laolaltă, vor comunica mai mult, comunitatea se va întări și atmosfera va deveni mai bună, mai ales în acești ani în care suntem împărțiți în tabere. Sunt sigură că va redeveni un punct de atracție pentru București” a declarat, la rândul ei Carmen Avram, cea despre care primarul Tudorache a spus că a fost unul dintre oamenii care au crezut și s-a implicat în acest proiect și care l-au impulsionat să continue.
Prezent la eveniment, Daniel Breaz, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a declarat că specialiştii ministerului vor oferi sprijinul în vederea realizării cât mai rapide a studiului de fezabilitate, în cazul în care le va fi cerut acest ajutor. 'Săptămâna trecută, în şedinţa de guvern, a fost elaborată o hotărâre de Guvern, în baza căreia Teatrul Bazilescu trece din proprietatea Institutului Naţional al Patrimoniului, instituţie ce se află sub coordonarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în proprietatea Municipiului Bucureşti. Este un lucru, din punctul meu de vedere, extraordinar, pentru că domnul primar Tudorache doreşte să investească în această zonă, pentru a aduce la viaţă ceea ce a fost cândva Teatrul Bazilescu, un punct extrem de important de atracţie pentru bucureşteni', a spus ministrul.
Ministrul a adăugat că este aproape de finalizare o formă nouă a legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. 'Aproape avem finalizată o formă nouă a legii 422, o lege care se referă exact la monumente de patrimoniu, la clădiri, la ceea ce înseamnă patrimoniul mobil şi imobil din România, deoarece ne dorim ca toate aceste opere de artă sau clădiri de patrimoniu să poată fi readuse la forma de odinioară', a spus el.
Directorul Direcţiei Investiţii din cadrul Primăriei Sectorului 1, Cosmin Fodoroiu, a declarat că punerea în siguranţă a clădirii va fi făcută prin atribuire directă. 'Punerea în siguranţă a clădirii va fi făcută prin atribuire directă, din cauza stării avansate de degradare în care se află clădirea. În acest timp, în care vom pune în siguranţă clădirea, ne vom ocupa de studiul istoric, de studiul de fezabilitate şi vom face prin procedură simplificată atribuirea consolidării şi refuncţionalizarea clădirii', a spus el.
Simbol al cartierului Bucureştii Noi, teatrul de vară a fost inaugurat în anul 1953 în mijlocul Parcului Bazilescu, denumit la momentul respectiv Nicolae Bălcescu. Unul dintre cele mai mari amfiteatre în aer liber din ţară, obiectivul a fost inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor, organizat în acel an de către România. Operă a arhitectului Paul Emil Miclescu, teatrul de vară avea o capacitate de 2.000 de locuri. Până în anul 1989, scena a găzduit numeroase concerte şi spectacole de teatru sau varietăţi. De peste 20 de ani, teatrul şi-a închis porţile, fiind într-o stare avansată de degradare.
Citește și:
Ministrul Breaz: Vom finaliza Codul patrimoniului naţional până în luna august
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News