Parcul Carol I. Centenarul depunerii osemintelor Ostașului Necunoscut al României. Povestea din spatele Ostașului Necunoscut

 Foto: Inquam Photos / George Calin
Foto: Inquam Photos / George Calin

Miercuri, 17 mai, începând cu ora 12.00, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Capitală va avea loc o ceremonie militară și religioasă care va marca Centenarul depunerii osemintelor Ostașului Necunoscut al României în locul de odihnă veșnică amenajat în anul 1923, în Parcul Carol I. 

În cadrul activității comemorative de la București, după intonarea Imnului național al României, participanții la eveniment vor întâmpina convoiul de aducere a urnei cu cei 10 săculeți tricolori cu pământ sfânt care, la finalul oficierii serviciului religios, va fi depusă în rotonda Memorialului Eroilor Neamului, din imediata vecinătate a Mormântului Ostașului Necunoscut.

Un moment semnificativ în derularea ceremoniei din Parcul Carol I îl va reprezenta dezvelirea unei plăci comemorative, realizată prin efortul și cu finanțarea Primăriei Municipiului București, care marchează Centenarul Ostașului Necunoscut al României iar, la finalul ceremoniei, participanții vor depune coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut.

Între orele 14.00 și 20.00 vor fi organizate Porți Deschise la Memorialul Eroilor Neamului din Parcul Carol I, în cadrul căruia vizitatorii  pot admira o expoziție de fotografie și artefacte, pot viziona filmul documentar Ostașul Necunoscut și pot asista la exerciții de tip drill team și la un moment de schimbare a Gărzii de Onoare de la Mormântul Ostașului Necunoscut.

De asemenea, în intervalul orar 20.00 – 21.00, pe esplanada Memorialului Eroilor Neamului din Parcul Carol I, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale va susține un concert, iar Primăria Municipiului București va organiza un spectacol de lumini.

De la ora 21.00, militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torțe pe traseul Parcul Carol I – Bulevardul Timișoara.

*****

Mormântul Ostașului Necunoscut este un simbol al sacrificiului soldaților căzuți pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial. România a fost printre primele state care a decis să inaugreze un monument dedicat ostașilor anonimi.

Pentru alegerea soldatului necunoscut s-a hotărât ca, în luna mai a anului 1923 să fie exhumate osemintele a zece ostaşi anonimi care și-au dat viața pe câmpurile de luptă unde s-au dat mari bătălii.

Ceremonia desemnării osemintelor Ostaşului Necunoscut s-a desfăşurat la Mărăşeşti, în data de 14 mai 1923. Punctul culminant al acestui eveniment l-a avut în prim plan pe elevul militar Amilcar C. Săndulescu, premiant în clasa a I-a al Liceului Militar „Dimitrie A. Sturdza” din Craiova şi orfan de război, care a fost desemnat de Ministerul de Război să aleagă sicriul cu osemintele Ostaşului Necunoscut. În faţa celor  zece sicrie de stejar, care conţineau rămăşiţele pământeşti ale soldaţilor anonimi menţionaţi, orfanul de război l-a ales pe cel de-al patrulea, înaintea căruia a îngenunchiat şi a rostit cuvintele care aveau să intre în legendă: „Acesta este tatăl meu!”.

Astfel, sicriul cu numărul patru a devenit soldatul necunoscut al României, iar celelalte nouă sicrie au fost duse în Cimitirul Eroilor din Mărăşeşti şi îngropate cu onoruri militare în ziua de 14 mai 1923.

Osemintele Ostașului Necunoscut au fost transportate ulterior la București, în Parcul Carol I, și depuse, pe data de 17 mai, în Mormântul Ostașului Necunoscut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel