Uniunea Salvaţi România a lansat, joi, proiectul Parcul Uranus, care vizează deschiderea pentru cetăţeni a spaţiului din jurul Palatului Parlamentului.
Astfel, o echipă multi-disciplinară de arhitecţi, urbanişti şi peisagişti din Copenhaga şi Bucureşti au explorat posibilităţile de amenajare urbanistică şi peisagistică a terenului din jurul Palatului Parlamentului şi legăturile acestuia cu terenurile din zonă şi cu oraşul, informează USR, prin intermediul unui comunicat.
'Cu acest proiect am vrea să arătăm potenţialul acestui spaţiu de a reintra în viaţa oraşului. Credem că în România şi în Bucureşti e mare nevoie de spaţii publice şi o viziune mai optimistă asupra viitorului', a declarat Dimitrie Grigorescu, coordonatorul echipei de experţi care au lucrat la materialul 'Parcul Uranus'.
Acest material conţine o istorie a intervenţiilor asupra terenului din jurul Palatului Parlamentului, demolarea cartierului Uranus şi construcţia Casei Poporului, exemple de spaţii publice din jurul parlamentelor din alte ţări, o analiză a situaţiei urbanistice actuale, precum şi o viziune despre amenajarea unui nou tip de spaţiu public, cu simulări foto-realiste, propuneri de soluţii alternative de asigurare a securităţii şi o etapizare a realizării proiectului.
'Există tentaţia demnitarului de a se retrage din lumea reală, de a se înconjura de garduri şi de a se distanţa de oameni. Am văzut în aceste zile cum o categorie de cetăţeni ai acestei ţări se consideră mai speciali decât ceilalţi şi cum îşi construiesc o lume doar pentru ei. Legile Justiţiei sunt de fapt un gard înalt, care despart cetăţenii între privilegiaţi şi restul societăţii. Oamenii din stradă strigă 'vă vedem' şi trebuie să îi ajutăm să reuşească. Acest proiect este doar un pas mic dintr-o construcţie mare, care ar urma să transforme instituţia Parlamentului într-o instituţie mai deschisă şi mai democratică, adică să o aducă în mijlocul oamenilor, a declarat deputatul USR Cristina Prună, iniţiatoarea proiectului.
Senatorul USR Radu Mihail a arătat că acest proiect 'aduce deschidere, propune spaţiu de dialog şi interacţiune'.
Palatul Parlamentului nu e o fortăreaţă
'Parcul Parlamentului este un proiect necesar atât pentru cetăţeni, dar mai ales pentru Parlament. Această instituţie beneficiază de cea mai mică rată de încredere în rândul cetăţenilor, iar prin acest proiect ar fi un semnal că se doreşte redresarea acestei situaţii. Fac un apel către colegii parlamentari să susţină acest proiect şi să arate că pentru ei Palatul Parlamentului nu e o fortăreaţă în care se ascund de cetăţeni. Totodată, e momentul ca cetăţenii să le ceară parlamentarilor şi altor actori decidenţi deschiderea acestui spaţiu. În fond, USR nu a făcut decât să preia o idee venită de la cetăţeni, ideea le aparţine, aşa cum ar trebui să le aparţină şi Parcul Parlamentului', a precizat senatorul USR Florina Presadă.
Materialul a fost tipărit sub forma unei cărţi şi este prezentat pe site-ul parculuranus.org. Autorii proiectului sunt: Dimitrie Grigorescu, Kirsty Badenoch, Horia Spirescu, Andrei Ducu-Predescu, Teodor Frăţilă, Andrei Theodor Ioniţă, Victor Şerbănescu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu