Emoțiile negative în timpul copilăriei lasă răni care se cicatrizează, dar care se pot redeschide peste ani, în viața de adult, susține expertul în psihopedagogie Ion-Ovidiu Pânișoară. Pentru argumentare, specialistul în Științele Educației semnalează un studiu care ar trebui să-i determine pe părinți și educatori deopotrivă să fie foarte atenți la ce amintiri sădesc copiilor pentru ziua de mâine.
Copiii noștri trec prin multe situații plăcute și neplăcute în drumul lor spre viața adultă. Amintirile care apar cu aceste ocazii sunt în măsură să genereze anumite aspecte ale conduitei adultului de mai târziu. Uneori părinții sau profesorii minimalizează rolul acestor episoade din viața copiilor: „lasă că trece/uită până se face mare!” este o expresie care o auzim adesea. Oare așa să fie?
Se pare că cercetările ne spun altceva. Bradley, Greenswald, Petry și Lang le-au arătat unor oameni imagini care puteau să provoace trei tipuri de reacții: pozitive, negative sau neutre.
[citeste si]
După ce priviseră fotografiile în cauză oamenii trebuiau să pună în cuvinte imaginile văzute, să descrie cu maximum de detalii totul. Acest prim test nu era foarte greu, dar cercetătorii au mers și mai departe: le-au cerut subiecților să își reamintească cele văzute un an mai târziu!
Care imagini credeți că s-au întipărit mai mult în memoria oamenilor?
Citește continuarea pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci