Decizia de a cumpăra un animal de companie pentru copil este una care trebuie analizată cu atenție, mai ales că un asemenea demers provoacă schimbări în viața de familie legate de întreținere, grijă, costuri, generând, totodată, și întrebarea ce avantaje produce în dezvoltarea celui mic.
Un răspuns la această ultimă întrebare vine din partea profesorului universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, care propune câteva argumente în favoarea achiziționării unui animal de companie recomandate de lliteratura de specialitate.
UU studiu efectuat pe 37 școli din mediul urban și rural din Australia (prezentat de Jonica Newby) a arătat că prezența unui animal de companie a dezvoltat atât responsabilitatea copiilor cât și coeziunea și atmosfera pozitivă în clasă. De asemenea, pe site-ul Department of Environment and Primary Industries - Australia - sunt expuse un set de motivații pozitive care susțin importanța unui animal de companie în viața unui copil printre care: îl învață responsabilitatea și are un rol în dezvoltarea acestuia (spre exemplu abilitățile sociale și stima de sine), îl învață o lecție de viață etc.
Alte argumente solide care susține cumpărarea unui animal de companie sunt prezentate de către Stephens (2007), aceasta punctând că este benefic pentru managementul emoțiilor negative și dezvoltă atașamentul față de natură pentru copii. În plus, un animal de companie produce stimă de sine pozitivă și iubire necondiționată, respect, iar cel mic învață astfel și că trebuie să țină seamă de nevoile și sentimentele celor din jurul lor. Responsabilitate și implicare sunt alte caracteristici importante pe care îngrijirea unui animal de companie le dezvoltă.
Nu în ultimul rând, cel mic poate conștientiza și înțelege mai bine viața și moartea prin prisma unui animal de companie, având, de asemenea, posibilitatea să învețe să prețuiască și amintirile.
Pe lângă aceste argumente, specialistul în Educație Ion-Ovidiu Pânișoară a mai adăugat altele care să susțină cât de important este rolul unui animal de companie în dezvoltarea copilului.
- Organizare și urmarea regulilor.
- Amplificarea stării de bucurie.
- Reducerea agresivității.
- Reducerea anxietății și stresului.
- Dezvoltarea fizică.
În consecință, achiziționarea unui animal de companie pentru copil nu este o decizie care se poate lua instantaneu, ci ea trebuie luată numai după cântărirea cu atenție a avantajelor și dezavantajelor unui asemenea pas important.
Citește mai multe pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News