Un sfat tot mai des auzit de cei care sunt părinți este acela de a petrece "timp de calitate" cu proprii copii. Doar că pentru a urma acest sfat, un părinte trebuie să fie flexibil și să se adaptateze stilul de parenting în funcție de dezvoltarea copilului lui, aceasta fiind o calitate importantă pentru un părinte bun, subliniază profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.
În materialul de săptămâna aceasta, specialistul în Educație aduce în atenția părinților de succes alte câteva idei emise de Steinberg, referitor la aspecte firești ale vieții unui părinte dedicat.
Lucrurile simple sunt cele care au, de multe ori, efecte importante asupra copiilor noștri, unul dintre acestea fiind acela de a petrece un „timp de calitate" cu copiii.
Citește și: Părinți de succes: Principii de parenting care chiar funcționează...
"Timpul de calitate, spune Steinberg, nu are nimic de a face cu ceea ce faceți cu copilul, ci este vorba despre cum faceți ceea ce faceți. De exemplu, degeaba ați petrecut toată ziua cu cel mic dacă ați fost tot timpul cufundat cu ochii în computer pentru că trebuia să realizați un raport pentru serviciu. Ați stat împreună cu copilul, dar nu ați petrecut timp de calitate cu el. Trebuie să fiți flexibili și să vă adaptați stilul de parenting în funcție de dezvoltarea copilului dumneavoastră. Acest lucru nu este așa de ușor cum pare la prima vedere. Pe măsură ce se dezvoltă apar schimbări privitoare la cum gândește copilul, la cum sentimente traversează, la ce este capabil să facă și cum se vede pe sine și cum îi vede pe cei din jur. Toate aceste transformări ne spun că modul de parenting pe care l-ați folosit (cu succes) la o anumită vârstă o să fie total nepotrivit la o altă vârstă. Iată de ce flexibilitatea este o calitate importantă pentru un părinte bun".
De aceea trebuie stabilite limite și reguli care să-l ajute pe copil să aibă un echilibru emoțional. Copiii au nevoie de fermitatea dumneavostră în privința regulilor deoarece o astfel de fermitate le oferă siguranță emoțională și un control mai mare asupra propriei lumi. Fermitatea nu trebuie însă confundată cu impunerea agresivă și dominantă la care unii părinți pot să apeleze uneori.
Citește mai mult pe performate.ro
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News