Părinți de succes: Când mai mult ajunge să însemne ... mai puțin

Din dorința de a le asigura propriilor copii competențele necesare pentru a reuși în viață, părinții actuali ajung să încarce excesiv programul acestora. Cât mai multe cursuri opționale, alegerea unei școli cât mai bune fără a lua în calcul distanța de casă, obținerea de certificări și diplome, chiar de la grădiniță, pentru "portofoliu", totul pentru ca micuțul să asimileze mult și repede, fără a se lua în calcul că pot apare și rezultate nedorite, cu efecte pe termen îndelungat. "Mai mult ajunge să însemne ... mai puțin", atrage atenția profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București, care subliniază că nu trebuie uitat faptul că atunci când dispare motivația și apare obligația, deja te afli pe un drum greșit.

Specialistul în Educație semnalează o serie de riscuri care pot apare ca urmare a stimulării exagerate a copiilor.

"Trăim într-o perioadă în care schimbarea este accelerată. Ne pregătim copiii pentru un viitor imprevizibil, un viitor care nu știm cum o să fie. Iată de ce educatorii tind să fie stresați și transmit acest stres copiilor. Părinții încep să creadă că dacă micuții lor nu o să reușească mai târziu în viață este exclusiv vina lor, a adulților. Că nu i-au dezvoltat destul, că nu i-au dus la suficiente cursuri, că nu le-au oferit competențele necesare pentru a avea succes. Rezultatul? Viața unui copil modern (în special în marile orașe) a devenit un program încărcat, cu multe cursuri opționale, cu alergarea după cea mai bună școală (eventual în partea opusă a orașului decât este locuința etc.), cu din ce în ce mai puțin timp pentru joc, relaxare, distracție.

[citeste si]

Este aceasta soluția, este acest lucru un parenting bun? Și așa cum există cerere există și ofertă. O mulțime de cursuri de dezvoltare cognitivă prin care să fie „arse" cât mai multe etape, prin care copilul să asimileze repede și mult. O mulțime de certificări, diplome care încep de la grădiniță (sau chiar înainte de ea) și se strâng în „portofoliul" personal al elevului. O educație care începe din ce în ce mai devreme, încă din momentul în care bebelușul se află în burta mamei! Rezultatele nu au întârziat să apară. Dar și rezultatele nedorite sunt prezente. Pentru că întotdeauna ceea ce este prea mult este prea mult! Carey (2015) se referă la spațiul american acolo unde a început această goană pentru dezvoltarea timpurie a copilului numind-o: „burnout‑ul la bebeluşi" (burnout-ul reprezentând o stare de epuizare, atât fizică cât și psihică) - pentru a descrie comportamentul tensionat, irascibil al copiilor mici care nu se puteau linişti din cauză că fuseseră stimulaţi exagerat de mult. Și nu numai că stimularea exagerată duce la epuizare precoce, la stres și la respingere, dar uneori nici nu aduce impactul dorit".

Citește continuarea pe performante.ro


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel