În societatea actuală, din ce în ce mai agitată, copiii pot avea multe fobii care le strică viața. Pe primul loc se află frica de întuneric urmată de frica de păianjeni. „Podiumul" este încheiat de frica de câini, afirmă profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.
Din cauza fobiilor, copiii pot să piardă oportunități, pot să nu se bucure de evenimente din viața lor, pot să fie pur și simplu îngroziți de un lucru sau altul. Pe măsură ce timpul trece aspectele se pot agrava, motiv pentru care părinții nu ar trebui să le privească cu superficialitate, ci să acționeze. Iată de ce profesorul universitar Pânișoară reamintește o listă cu sfaturi pentru părinți, pusă la dispoziție de Joshi:
- trebuie să vă feriți să ironizați/ridiculizați frica/fricile copiilor. Uneori părinților le este greu să înțeleagă sau pot să le pară „prostești" fricile pe care copiii lor le încearcă. Dar pentru copii frica este foarte puternică și nu îi ajutăm dacă le spunem să „înceteze" sau că „nu ar trebui să le fie frică!"
- discutați despre frica respectivă fără să o minimizați. Trebuie să ajungem la cauza declanșatoare a stresului și acolo să acționăm. Trebuie să știm de ce îi este frică cu adevărat, să căutăm explicații mai puțin evidente și să le oferim susținerea de care au nevoie ca să înțeleagă cu ce se confruntă.
Citește continuarea pe performante.ro
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci