Școala, adeseori blamată pentru centrarea pe memorarea mecanică a unui volum mare de informații, nu poate cuprinde toate aspectele cognitive și afective ale învățării și de aceea, în vacanță, părintele trebuie să le combine, scopul final fiind acela de a-i conferi celui mic o adaptabilitate ușoară într-o lume în schimbare, o atracție spre explorare.
Profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, consideră că părinții de succes nu trebuie să ignore faptul că învățarea are mai multe aspecte cognitive, dar și unele afective, iar ele trebuie combinate atât la școală cât – mai ales – de către părinte acasă (și momentul vacanței poate să fie o bună ocazie în acest sens).
Aspectele cognitive ale învățării presupun dezvoltarea:
1. unei capacități investigative, care presupune ca micuțul să fie deschis spre explorare, să poată să se adapteze ușor unei lumi în schimbare. Părinții pot să facă asta în vacanță dacă desfășoară diverse proiecte împreună cu copiii lor.
2. gândirii creative. Copilul să fie îndemnat să găsească soluții noi, să fie original, creativ.
3. unei capacități de procesare a informațiilor. Cel mic trebuie să fie învățat să învețe.
4. unei capacități de a construi un raționament și de a rezolva de probleme. Copilul să fie obișnuit să își dezvolte capacitatea de a-și extrage ceea ce are nevoie din ceea ce a acumulat.
5. capacității de evaluare. Minorul trebuie să știe de ce ajunge la o concluzie sau alta.
Aspectele afective ale învățării urmăresc dezvoltarea:
1. conștiinței de sine și controlului emoțional.
2. motivației. Persoanele care reușesc să se automotiveze sunt cele care știu să găsească „combustibilul" pentru a face performanță.
3. empatiei.
În consecință, cunoscând aceste aspecte, părinții vor fi în măsură să completeze demersul școlii, în pregătirea copiilor pentru perioada când vor păși pe picioarele picioare în această lume în continuă schimbare.
Citește mai multe pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News