Părinți de succes: Cum ne creștem copii într-o lume parcă mai agresivă

Profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București, lansează un semnal de alarmă în contextul în care tot mai mulți oameni susțin că lumea care ne înconjoară a devenit parcă mai agresivă, apreciind că "poate este timpul să ne învățăm copiii să privească lumea în care trăiesc cu alți ochi".

Potrivit specialistului în Educație Ion-Ovidiu Pânișoară, este o realitate faptul că, pentru televiziuni, știrile cu și despre agresivitate sunt la ordinea zilei, dar și că, acasă, pe stradă ori la școală copilul are multe exemple de agresivitate. Toate acestea îi pot induce celui mic ideea că agresivitatea este ceva normal, de acceptat.

Mai mult, profesorul universitar doctor Pânișoară semnalează că inclusiv părinții pot construi propriului copil un profil de agresor, când îi încurajează unele acte de agresivitate, tocmai de teama ca micuțul lor să nu fie agresat de alții.

Pentru a evita astfel de situații, este bine ca celui mic să i se explice nu doar ce este agresivitatea, ci și ce fel de agresivitate pot să vadă în jur (sau pot să genereze chiar ei).

Citește AICI câte tipuri de agresivitate sunt

În opinia specialistului în Educație, cunoscând tipurile de agresivitate, fiecare va înțelege mai bine lumea în care trăiește, va realiza de câte ori s-a lăsat cuprins de o agresivitate impulsivă ori își va da seama că dacă devine un agresor pentru cei din jur, mai devreme sau mai târziu o să devină o victimă a unei persoane mai puternice decât el.

De asemenea, este bine să se cunoască și ce conduce la agresivitate: respectiv factorii personali şi factorii situaţionali.

"Factorii personali (descriind nivelul la care o persoană este „pregătită" să fie agresivă) includ elemente ca atitudini ale agresorului, credinţe şi tendinţele comportamentale și sunt în directă conjugare cu factorii situaţionali. Astfel, o anumită situaţie poate să fie provocativă pentru multe persoane de a le stimula să se comporte agresiv, dar unele persoane pot intra mai uşor într-o stare agresivă decât altele", profesorul universitar doctor Pânișoară.

Printre instigatorii sociali, literatura de specialitate identifică: provocarea, frustrarea, frica şi disconfortul, precum și stresul social cu care fiecare dintre noi are de-a face zilnic.

De aceea, specialistul în Educație recomandă părinților să-și învețe copiii să privească lumea în care trăiesc cu alți ochi, iar televiziunile să nu mai găsească atât de multe subiecte în care agresivitatea se manifestă din plin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel