Părinți de succes: Cum reacționezi când copilul are o criză

Profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației le sugerează părinților de succes cum ar trebui să reacționeze atunci când se confruntă cu o criză a copilului.

În opinia specialistului în Educație, o "criză" la un copil nu apare pur și simplu, ci ea „crește" încetul cu încetul, fiind ignorantă de către părinți.

Citește și Părinți de succes: Cum îi domină copiii pe adulți

În cazul în care, ca părinți, vă treziți în mijlocul unei astfel de "tornade", trebuie să știți că, potrivit lui Borck, criza are trei caracteristici:

1) este un fenomen puternic negativ;

(2) de necontrolat;


(3) impredictibil.

Însă, în momentul în care "criza" s-a instalat, este bine de luat aminte trucul folosit de un psihoterapeut care are de-a face cu un pacient care este pe punctul de acționa isteric, strategie descrisă de Clayton (2013). Întrucât oamenii au în marea lor majoritate un reflex instinctiv, psihoterapeutul vărsa un pahar cu apă (care se află pe masa între el și pacient) într-un mod natural, ca și când a făcut un gest neîndemânatic („din greșeală"). Imediat, în majoritatea cazurilor, pacientul se repezea să șteargă apa, de exemplu cu șervețele de hârtie, aceasta fiind, de altfel, și rezultatul dorit de terapeut. Reacția nepotrivită era întreruptă, aviz părinților care se confruntă cu o "criză" a copilului. 

Ideal, este, însă, a se evita pe cât posibil a se mai ajunge la așa ceva.

Citește mai multe pe performante.ro 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel