Părinți de succes: Educația în vacanță...

Suntem în perioada de vacanța. Cu toate acestea, educația pe care părinții trebuie să o dea copilului lor nu intră și ea în vacanță și tot ceea ce ei au construit împreună cu cadrele didactice care predau la clasa micuțului trebuie să se afle în continuitate. În cazul în care, însă, copilul încearcă să forțeze regulile stabilite și să aibă comportamente nepotrivite, profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București, subliniază câteva strategii care contribuie la o continuitate mai mare între ceea ce i s-a cerut copilului să respecte în timpul anului școlar și ceea ce i se cere să facă pe parcursul vacanței.

În timpul vacanței, copilului i se poate da voie să se uite mai mult la televizor, să se culce la o oră mai târzie decât firesc, să aibă mici „derapaje" de comportament care nu sunt sancționate la fel de puternic ca în timpul școlii. Toate acestea se pot produce treptat și s-ar putea să ne trezim într-o situație dificilă destul de repede.

Citește și: Părinți de succes: Poveștile Diandrei, scrise cu gândul la ce vor copiii să audă

"Atunci când copilul începe să forțeze regulile și să aibă comportamente nepotrivite, Josi, Rosen-Webb și Tenenbaum (2012) oferă trei perspective asupra cărora părinții ar trebui să reflecteze", notează profesorul Pânișoară:

- copilul poate să fie lăudat pentru ceea ce face bine. Lauda tinde să fie o recompensă apreciată de fiul/fiica dumneavoastră dacă o folosiți cu atenție. Este important să lăudăm comportamentele potrivite, să lăudăm concret (autorii spun că „foarte bine!" are un efect mai mic decât o formulare de tipul: „este grozav că ai făcut curat în camera ta!") și să fim sinceri. Copiii au un simț foarte puternic de a detecta când îi lăudăm fără să credem cuvintele pe care le rostim.

- ignorarea – ceea ce înseamnă că ne putem abține să îi acordăm atenție atunci când comportamentul nepotrivit nu este foarte grav. De multe ori copilul poate să ne provoace și de aceea este bine să-i arătăm că deținem controlul jocului, că nu poate să ne scoată din sărite atunci când vrea și că nu o să-i acordăm atenție (chiar dacă aceasta nu este pozitivă) atunci când ne testează limitele;

Citește continuarea pe performante.ro

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel