O atmosferă stresantă/tristă/dezamăgitoare în familie își pune amprenta pe dezvoltarea copilului mai mult decât toată investiția ulterioară, precum cumpărarea de jucării, plata unor cursuri extrașcolare plătite sau asigurarea unor vacanțe minunate, avertizează profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București. Acesta susține că poate uneori este bine ca părinții să gândească mai ludic, să nu fie foarte serioși pentru că o viziune relaxată asupra vieții de zi cu zi oferă un climat de siguranță și de coerență care o să ducă la o dezvoltare a încrederii în sine pentru copil.
Familia este un spațiu de educație, de înțelegere, de dezvoltare care depășește forța fiecărui membru component în parte: astfel, degeaba fiecare din părinți se comportă bine cu copilul dacă familia este disfuncțională, dacă există lipsă de coerență, de înțelegere, dacă nu există liniștea necesară construcției educației de succes pentru copil, susține profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, care prezintă și câțiva indicatori de care părinții trebuie "neapărat" să țină seama.
- părinții trebuie să încerce să fie coerenți în educația copilului. O greșeală des întâlnită apare atunci când părinții au viziuni diferite asupra educației celui mic. Acesta o să dezvolte o anumită nesiguranță, stres dat de faptul că nu știe niciodată dacă ceea ce face și este apreciat de unul din părinți nu o să fie criticat de celălalt părinte.
Citește și: Părinți de succes: Care este marea artă a parenting-ului
- pentru a crește unitatea familiei Sally Goldberg ne sugerează să elaborăm o declarație a misiunii familiei noastre: la fel ca o companie care are o misiune scrisă, expusă cu mândrie, fiecare familie trebuie să găsească o astfel de misiune care să îi unească pe toți: bunici, părinți, copii. Și este doar începutul: putem adăuga acestei misiuni tot ceea ce este bun în familie, să facem un adevărat panou cu idei, gânduri, chiar obiecte care amintesc de faptul că „familia noastră este cea mai bună!” Nu lăsați ca stresul problemelor zilnice să vă facă să uitați toate aceste lucruri minunate care leagă și oferă unitate „echipei” dumneavoastră.
- încercați să folosiți un card al bucuriei în familie. Când cineva este bucuros cardul se încarcă cu credit (spre exemplu sub forma unor abțibilduri cu fețe vesele – le puteți cumpăra de la orice magazin), iar când cineva este supărat are voie să greșească pentru că „are credit” acumulat în alte zile.
Citește continuarea pe performante.ro
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News