Părinți de succes: Forța persuasiunii, factor important în diminuarea unui conflict

Conflictele între diverse persoane, părinții-copiii, profesorii-elevii, cadre didactice-părinții, părinții-părinții, sunt des întâlnite în societatea actuală, însă frecvența și intensitatea lor pot înregistra scăderi semnificative dacă măcar unul dintre cei implicați ar apela la personlizarea relației, atrage atenția profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.

O modalitate de rezolvare a acestor conflicte este personalizarea relației, un aspect foarte ușor de pus în practică, afirmă profesorul universitar Pânișoară, dând exemplu o povestioară citată de George Kohlrieser, cercetător cu o bogată experienţă practică ca negociator de ostatici.

O bunică din Kansas, care se afla singură în casă cu nepoata ei de nouă ani, se trezeşte în cameră cu un bărbat înarmat cu o bâtă. Bunica nu îşi pierde firea şi acţionează cu blândeţe, îi oferă mâncare, haine uscate şi un loc unde să doarmă, apoi se culcă şi ea împreună cu nepoata. Dimineaţa bărbatul dispăruse, iar poliţia care ajunge la uşa casei bunicii îi relatează acesteia faptul că individul era în fapt un criminal psihopat care ucisese familia dintr-o casă apropiată. Bunica a creat prin comportamentul său o legătură emoţională cu intrusul, fapt ce le-a salvat. "Oamenii nu ucid alţi oameni, ci lucruri şi obiecte", a concluzionat Kohlrieser

"Personalizarea are la bază disponibilitatea pe care o arătați față de celălalt și problemele sale. Iar disponibilitatea se poate obține prin interesul pe care vi-l trezește interlocutorul dumneavoastră", explică specialistul în Educație.

Pentru a putea ajunge la o personalizare a relației cu celălalt este indicat a se arăta o disponibilitate mai mare față de acesta și problemele sale. 

"Ca să folosiți forța persuasiunii ascultați ce are de spus, dovediți că vă pasă de el și o să crească și calitatea relației cu el (în consecință conflictele se vor diminua – ca intensitate și o să fie mai rare)", este îndemnul profesorului universitar Ion-Ovidiu Pânișoară.

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel