Părinți de succes: Lehamitea, fenomen extrem de toxic care a luat amploare în România

Societatea românească se confruntă, în prezent, cu multe probleme, cauzele fiind inclusiv corupția la nivel politic, sistemul educațional, mentalitatea etc. Dincolo de aceste elemente punctuale există însă o altă cauză. Este vorba despre un fenomen cu o nocivitate care nu se observă din primul moment, dar care este extrem de toxic pentru un popor, semnalează profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.

Potrivit specialistului în Educație, este vorba despre neajutorarea dobândită, numită în popor lehamite. Iar când din ce în ce mai mulți oameni experimentează lehamitea în legătură cu viitorul lor, scade și șansa ca viitorul să fie unul fericit.

Explicația din punct de vedere psihologic este simplă: o persoană care este confruntată de mai multe ori cu dezamăgiri, cu eșecuri poate începe să nu mai creadă în posibilitatea apariției succesului. Este ceea ce, potrivit lui Cardon, reprezintă un periculos joc de automanipulare intitulat „picior de lemn": nu-i poți cere unei persoane care are picior de lemn să danseze bine.

Mai mult chiar, profesorul universitar Pânișoară propune românilor un exercițiu de memorie pentru a-și duce aminte cum vedeau oamenii viitorul cu două decenii, un deceniu sau cu cinci ani în urmă. Oamenii credeau mai mult că viitorul o să fie unul favorabil, însă, în prezent, mulți nu mai au încredere consistentă în viitor. 

Cum acționează neajutoarea dobândită la nivel individual

Pentru exemplificare, profesorul universitar Pânișoară precizează că cercetările arată că o persoană care a ajuns șomeră trebuie să se angajeze relativ repede în alt loc de muncă. Cu cât timpul trece, șansa de a ocupa un post scade și un motiv important este acela că își pierde încrederea în sine astfel încât, chiar dacă este îndemnată de către cei din jur să aplice pentru o slujbă, o să spună ceva de genul: „Nu are rost să fac acest lucru, tot nu mă mai angajează nimeni!".

"Multe lucruri trebuie schimbate în țara noastră. Sunt și lucruri care încep să meargă bine, dar nu le vedem. Ca să vedem trebuie să ne recăpătăm încrederea în noi ca popor: este primul pas pe care trebuie să-l facem!", recomandă specialistul în Educație.

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel