Părinți de succes: Sfaturi pentru stimularea creativității copilului

Creativitatea la un copil se poate dezvolta sau poate fi blocată, cei care pot interveni în acest proces fiind, în principal, părinții și educatorii. Tocmai aceștia nu trebuie să piardă din vedere că cel mic își manifestă permanent nevoia de învățare prin descoperire, de a dezvolta ceva nou, de a înțelege lumea, dar și de a o reface după dorințele sale, semnalează Cristina Sandu, doctorand în Științele Educației.

Potrivit cercetărilor de profil, sensibilitatea faţă de probleme, fluenţa, flexibilitatea, aptitudinea de a abstractiza şi de a sintetiza, organizarea coerentă sunt câteva elemente care pot oferi răspunsuri atunci când principalii decidenți în educația unui copil, părinți/profesori, se întreabă cum pot stimula creativitatea celui mic.

De aceea, Cristina Sandu, doctorand în Științele Educației, oferă câteva sugestii:

- Salata de poveşti: Un extraordinar salt spre creativitate poate fi obținut dacă se creează un pic de haos în desfășurarea unor povești. Nimic mai simplu dacă personajele și evenimentele sunt amestecate, respectiv, dacă lupul din Scufița Roșie o întâlnește pe Albă-ca-Zăpada.

- Ce aş face dacă?... O metodă la fel de simplă pentru stimularea creativității este și sugerarea celui mic de a se pune în locul personajului dintr-o poveste și să se gândească cum ar acționa el dacă ar fi pus în fața unor provocări similare. Copilul trebuie să intervină cu modificări în funcţie de starea lui sufletească.

- Jocul numelor: Pentru acest exercițiu se va cere copiilor să spună cât mai multe nume de persoane care să înceapă cu un sunet dat. Într-o variantă a exercițiului numele trebuie să înceapă cu sunetul final al numelui anterior. Astfel se cultivă flexibilitatea şi fluiditatea.

- Spune ce poate să fie: Se prezintă copiilor diferite forme plastice. Li se cere să indice cât mai multe obiecte cu care se aseamănă, apreciindu-se de fiecare dată răspunsurile originale, neobișnuite. Astfel se poate exersa metoda brainstorming de la vârste foarte mici.

- Ce s-ar întâmpla dacă?, constituie un exercițiu care poate umple timpul lung pentrecut în mașină sau tren în drum spre o destinație îndepărtată. Copiilor li se va cere să indice multiple şi variate consecinţe rezuntate din mai multe întâmplări neobişnuite: ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista soare sau dacă nu o să mai fie niciodată iarnă etc.

- Povestiri din ...titluri de ziar: Copiii, împărţiţi pe grupe, primesc titluri decupate din mai multe ziare. Acestea se amestecă și fiecare participant trebuie să realizeze o „știre" despre evenimente absurde, senzaţionale sau pur şi simplu distractive, existând posibiliatea să rezulte și o știre de genul: „catedrala din centrul oraşului – rănită cu lovituri de pumnal, etc.

Nu uitați: creativitatea este aproape de dumneavoastră și de copilul dumneavoastră, trebuie doar să-i oferim ocazii să apară.

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel