O problemă comună cu care adeseori se confruntă părinții și educatorii este faptul că, la solicitările lor, copii nu ascultă, reacționează negativ și chiar devin recalcitranți. Însă, pentru a înțelege cum pot fi evitate astfel de situații, profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București, vorbește despre teoria angajamentului.
Educatorii trebuie să învețe să fie consecvenți cu persoanele pe care le educă, deoarece acestea din urmă își doresc consecvență în viața lor, să știe la ce să se așepte, pe când impredictibilul, necunoscutul, schimbarea putând să îi sperie, recomandă specialistul în Educație, Ion-Ovidiu Pânișoară.
În plus, este important să se copiilor oportunitatea să promită lucruri pentru ca apoi să se țină de cuvânt. Oamenii tind să încerce să se țină de promisiunile făcute, conform teoriei angajamentului.
Citește AICI despre un experiment pe cât de amuzant pe atât de revelator, privind teoria angajamentului
"Dacă copiii noștri promit ceva tind să își țină cuvântul. Cu un singur amendament: dacă au avut în noi (părinți și profesori) modele potrivite în acest sens. Copilul învață de la dumneavoastră să ducă la bun sfârșit o promisiune făcută: nu îl dezamăgiți, trebuie să îi oferiți un model bun de urmat. De aceea este bine să vă respectați întotdeaună promisiunile față de el și față de cei din jur!", este îndemnul adresat de către profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară tuturor educatorilor.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu